Ponovno odgođen početak summita EU-a


Predviđeni početak summita EU-a, na kojem je glavna tema višegodišnji proračunski okvir za razdoblje 2014-2020., ponovno je pomaknut i trebao bi početi oko 20.30. Sastanak je trebao početi u 15 sati, pa je prvo pomaknut za dva i pol sata
No, da nema napretka u tome postalo je jasno kada je početak ponovno odgođen za 18:30 sati, a onda još za dva sata i prema zadnjim informacijama trebao bi početi u 20:30 sati. 

Čelnici zemalja članica i hrvatski premijer Zoran Milanović, koji na summitu sudjeluje kao promatrač, ušli su u u ranim popodnevnim satima u zgradu Vijeća Europske unije i započeli niz sastanaka u različitim formatima. Premijer Milanović sudjelovao je na sastanku čelnika ‘prijatelja kohezije’, neformalne skupine zemalja koje iz europskog proračuna dobivaju više nego što u njega uplaćuju. 

Francuski predsjednik Francois Hollande sastao se s premijerima Španjolske i Italije Marianom Rajoy i Marijom Montijem, koji traže da se u europskom proračunu osiguraju sredstva za poticanje gospodarskog rasta. Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je s Hollandom, britanskim premijerom Davidom Cameronom, predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem i predsjednikom Komisije Joseom Manuelom Barrosom.

U razgovorima o višegodišnjem proračunskom okviru, zemlje članice tradicionalno su podijeljene u dvije skupine – one koje u europski proračun uplaćuju više nego što dobiju i one koje dobiju više nego što daju. Prva skupina, koja se neformalno naziva prijatelji boljeg trošenja, a neki ih nazivaju i klub škrtaca, traži da u vremenima štednje i proračunskih rezova ni europski proračun ne može biti iznimka. Druga skupina, prijatelji kohezije, u kojoj je i Hrvatska, nastoji se izboriti da mjere štednje u proračunu EU-a ne idu na štetu kohezijskih sredstava iz kojih se financiraju projekti namijenjeni smanjivanje razlike između bogatih i siromošnih regija u Uniji.

Prema neformalnoj računici, Hrvatska bi od 2014. do 2020. iz blagajne Unije mogla povući 11,5 milijardi eura. Zagreb bi u tom razdoblju mogao dobiti i dodatnu pogodnost – za godinu dana dulji rok korištenja novca namijenjenog projektima koji se financiraju iz europskih fondova.

Izvor: HRT