Ponos Hrvatske 2012., prijenos27. siječnja na HTV-u 2 oko 20 sati – prijenos iz HNK Zagreb

HRT od 2009. godine po četvrti put, zajedno s 24sata d.o.o, Agrokorom i Udrugom Ponos Hrvatske, surađuje na projektu dodjele nagrade Ponos Hrvatske, koju je 2005. godine ustanovio list 24sata, a dodjeljuje se hrabrim ljudima koji su spremni žrtvovati svoje živote za dobrobit drugih

Nagrada Ponos Hrvatske pod visokim je pokroviteljstvom Predsjednika RH. Cilj projekta je afirmacija društveno poželjnih oblika javnog djelovanja, ponašanja, pomoći drugim ljudima te poticanja osoba na humanost, poštenje i druge pozitivne akcije.

Ocjenjivački sud u sastavu: glumica Slavica Knežević, ing. meteorologije Zoran Vakula i fotograf Damir Hoyka izabrali su za 2012. godinu 24 heroja, ljude velikog srca, junake modernog doba koji su svojim nesebičnim i nevjerojatnim ponašanjem zadivili hrvatsku javnost. 

Ovogodišnji dobitnici su: Josipa Reščić, policajka dobra srca iz Zagreba, Zvonko Mesek iz Varaždina spašavao je unesrećene iz zapaljene kuće, Hrvatska vatrogasna zajednica, Lada Štefek i Lana Iljadica koje pomažu splitskim beskućnicima, Katarina Prungl iz Splita koja je hrabro skočila u more i spasila utopljenike, Riječanin Dejan Grublješić iz gorućeg automobila spasio je putnike, Andrej Antolić iz Tenje golim je rukama otkopao zemljom zatrpanog susjeda, Osječanka Tanja Prgomet iz bazena je izvukla i oživjela dijete, vozač autobusa Ivo Debeljak pošteno je nekoliko puta vratio nađen novac, volonteri zagrebačke Udruge Filip pomažu bolesnoj djeci, Ivan Trputec spašavao je unesrećenu djecu iz autobusa, superbaka Vanja Andriollo izdaje knjigu o samoizlječenju, Mladen Luketić iz Ogulina nije prolijevao već je dijelio mlijeko siromašnima, a bračni par iz Istre Elda Marčelo Jehnić višak uroda povrća i voća dijele onima koji ga ne mogu kupiti, Kruno Kovačević iz Buševca spasio je peteročlanu obitelj iz požara, Diego Makovac iz Umaga pomagao je žrtvama s kruzera Costa Concordia,Dragomir Muše iz Splita spasio je život vozaču čiji je automobil visio nad provalijom, Irena Baždar humanitarka je iz Karlovca, zagrebački Veseli Djedovi Božičnjaci radost su svima i malima i velikima, i bolesnima i zdravima, profesor Toni Milun iz Zagreba besplatno daje instrukcije iz matematike, nogometaš Mario Mandžukić humanitarno pomaže djeci, fra Ivica Perić i bračni par Maja i Željko Garmaz iz Osijeka pomogli su izgradnji škole za djecu u Ruandi, Sveta Nikolina drugo je ime dobrotvorke Rozalije Poljak iz Brođanaca, hrabri pilot Ivan Selak iz Zagreba bez žrtava je prizemljio avion u kvaru, a 24. dobitnik priznanja Ponos Hrvatske za 2012. godinu je Marijan Filipović iz Čabra, koji je u ovim kriznim vremenima darovao radnicima i gradu svoju tvrtku.

Novinari HRT-a snimili su 24 priče onjima, a reportaže su emitirane u dnevnim emisijama HRT-a: Dobro jutro, Hrvatska, 8. kat i Hrvatska uživo.

Na svečanoj dodjeli priznanja Srce na dlanu, skulpture koju je izradio ugledni umjetnik Ivica Propadalo, nastupit će: Sandra BagarićMartina TomčićNina BadrićElementalAtomic Dance FactoryRomulić Multimedia Studio, članovi Hrvatske vatrogasne zajednice i Ante Gelo sa svojim bandom.

Voditelji su Barbara Kolar i Duško Ćurlić, scenarist Željka Krmpotić, redatelj prijenosa Tvrtko Grgić, a urednica Vedrana Međimorec.

Izvor: HRT