Skip to content

Poljske umjetnice u Kapetanovoj kuli u Zadru

poljske umjetnice-zadar 1
Bilosnić otvara izložbu poljskih umjetnica

U Galeriji Kapetanova kula HDLU-a Zadar otvorena je zajednička izložba triju poznatih poljskih umjetnica – Iwone Bolińska-Walendzik, Wiolette Jaskólske i Renate Zimnicke Prabucka

U Galeriji Kapetanova kula HDLU-a Zadar, u ponedjeljak 6. svibnja 2013. godine otvorena je zajednička izložba triju poznatih poljskih umjetnica mlađe generacije – Iwone Bolińska-Walendzik, Wiolette Jaskólske i Renate Zimnicke Prabucka. Izložbe je otvorio književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić, predsjednik Skupštine HDLU Zadar.

poljske umjetnice-zadar 6

Iwona Bolińska-Walendzik (1970.), akademska slikarica, doktorirala na katedri likovnih umjetnosti na Akademiji lijepih umjetnosti u Varšavi, angažirana je na popularizaciji tehnike izrade batika u Poljskoj. Uz batik tehniku bavi se izradom vitraža, radi na grafičkim projektima, ilustrira knjige i realizira didaktičke projekte. Iwona je do sad ostvarila petnaestak samostalnih i više grupnih izložbi u domovini i inozemstvu. U Zadru se predstavila izložbom nazvanom Lapidarij 33.

poljske umjetnice-zadar 10

Wioletta Jaskólska (1955.), akademska slikarica koja je doktorirala na Akademiji SP u Varšavi, i djeluje kao profesor na katedri lijepih umjetnosti Sveučilišta UWM u Olsztynu. Wioletta je inicijator brojnih izložbi posebice onih koje promoviraju mlade umjetnike. Autor je na 36 samostalnih i više zajedničkih izložbi. U Zadru se predstavila izložbom Portreti gradova.

poljske umjetnice-zadar 9

Renata Zimnicka-Prabucka akademska je slikarica, doktorirala na UMK u Torunju, a predaje na Katedri lijepih umjetnosti Sveučilišta UWM u Olzstynu, aktivna je kao urednica grafičkog časopisa Portret. Ova je slikarica upriličila više od 30 samopstalnih izložbi i više desetaka grupnih izložbi. Nagrađena je nagradom Grand Prix V Bienala „O Medal Prezydenta” u Olsztynu. U Zadru se predstavila izložbom pod nazivom Slikarske transkripcije.

poljske umjetnice-zadar 8

poljske umjetnice-zadar 7

See also  Arheologija i 725 godina svetišta u Remetama