Politička intervencija ministrice Holy

Nervoza zbog neizvjesnosti tko će u javnim poduzećima dobiti otkaz, a tko ne, dignuta je na visoku stranačku razinu. SDP-ova ministrica Mirela Holy, za sada kao izoliran slučaj, odlučila je od otkaza u HŽ-u spasiti jednu tajnicu. U pismenoj zamolbi koju vam donosimo, već u prvoj rečenici naglašava se da je tajnica supruga stranačkog kolege. 

 
Doduše, predsjednik Uprave HŽ Holdinga Rene Valčić njezinu molbu nije prihvatio. Od samog sadržaja poruke više ga zabrinjava što je privatna e-mail poruka izašla u javnost.

Sama ministrica poručuje kako nije u pitanju intervencija, već se radi o preporuci za humani odnos prema jednoj od djelatnica HŽ-a. 


Reagiranja:
 
Jasmina Popović, kolumnistica tjednika Forum prisjetila se u Dnevniku 3 pisma "dragom barba Luki".
– I to je bilo privatno pismo, ali je izašlo u javnost i izazvalo je skandal. Ovaj primjer govori o naivnosti nove vlasi koja je mislila da kad ovako nešto napravi da neće izaći u javnost, kazala je.
Napomenula je da je to loša poruka za sve one koji nemaju supružnike u strankama i boje se otkaza.
– Ako se samo na ovakav način može nekoga sačuvati, kako će onda zadržati svoj posao on koji nemaju supružnike u strankama, pita se kolumnistica.
Zorislav Antun Petrović iz Transparency Internationala smatra pak kako je ovo idealna prilika da se razmotri na koji način osigurati ljude u javnim službama.
– Iako je gospođa došla preko natječaja,uplašila se i tražila na ovakav način pomoć, napominje.
Premijer Milanović, složili su se, mora se izjasniti pred javnosti o novom gafu ministrice Holy.
– Oko ovakvih stvari mora se izjasniti, ne smije to preskočiti, kaže Popović.
Tomislav Karamarko nije imao lijepe riječi za Holyinu intervenciju.
– Mogu samo reći nepotizam, stranačka pripadnost, nekvaliteta… kazao je Karamarko.
Dragutin Lesar kazao je, pak, kako je Holy predložila da se očistimo od plastičnih vrećica, no on smatra da bi bilo dobro da se SDP pokuša očistiti od stranačkog nepotizma.
– Ovo nije ništa novo, to je radio HDZ, a to sada radi Kukriku koalicija, na žalost, zaključio je šef Laburista.
Humanost u intervenciji u činu ministrice Holy nije prepoznao niti Zoran Vinković iz HDSSB-a koji je kazao kako se u ovom slučaju radi o jednoj djelatnici, a otkaz u HŽ-u sprema se za njih tri tisuće.
– Tu se radi o podobnosti, ne o humanosti, kazao je Vinković napominjući da ovakve intervencije nisu nimalo humane prema ostalim zaposlenicima Hrvatskih željeznica.


Foto: Filip Brala/Pixsell
Izvor: HRT

Akademija-Art