Policajci prijateljima dilali tajne informacije o autima, motorima, ljubavnicama…

Zašto policija dolazi u stan tražiti vašeg rođaka? Nalazite li se vi ili vaš poslovni partner na internoj policijskoj tjeralici, zbog čega ne bi bilo dobro da ulazite u RH? Protekle noći nekome ste razbili glavu kamenom i zanima vas je li vas ta osoba prijavila?

Ovo su samo neki od problema koje su, prema USKOK-ovim optužbama, rješavala trojica policajaca iz PU zagrebačke, dajući tajne podatke iz policijskih evidencija svojim poznanicima, zbog čega su u prosincu prošle godine najprije završili iza rešetaka. A sada bi ubrzo trebali sjesti na optuženičku klupu zbog optužbi da su od ožujka do prosinca prošle godine odavanjem tajnih informacija zlorabili svoj položaj ukupno 35 puta.
S njima će optuženičku klupu dijeliti i njihovih 15 poznanika kojima su te informacije odavali. Među tim poznanicima nalaze se i osobe koje su do sada osuđivane za nasilna kaznena djela, ali i sasvim obični ljudi koje su od policajaca tražili provjere za trivijalne, a ponekad i bizarne probleme.
 
Susret s policajcem u bijegu nakon pucnjave
Kad je osumnjićen da je pucao u člana obitelji Osmanović, Dominik S. dao se u bijeg, ali ne zna je li za njim raspisana potraga ni što su rekli svjedoci. Krstiću je poslao SMS. Iako je za Dominikom S. potraga raspisana, Krstić se najmanje dvaput sastaje s njim te SMS-om dogovara da se s odvjetnikom preda u postaju u Dubravu. Čak mu pokušava naći i odvjetnika. Sutradan se predaje i potraga se obustavlja.
 
Prije očevida ‘čistili’ kuću kriminalcu
Hrvoju G. (39), evidentiranom počinitelju kaznenih djela, provaljeno je u kuću dok je bio na moru. To je uočio njegov susjed Velagić te je izvijestio Jurića i Hrvoja G. jer su bili svjesni da u kući ima predmete iz kaznenih djela. Žele počistiti stan prije nego što prijave provalu. Velagić zove Hrvoja G.: “Evo me u kući. Sve su ti ispreturali. I ono iz garaže nema ništa, prazna kutija. Nisam zvao muriju. Skidali su slike, tražili su sef. U koverti imaju euri, zlato su pokupili… Mogu ja zvati muriju?” Hrvoje G. mu odgovara: “Ne. Sada krećem kući”. Velagića naziva i Jurić: “Jel bilo onoga?” “I to je odnošeno”, odgovara Velagić. Jurić kaže: “Ujutro sam ja dežurni”. “Znam ti ćeš raditi očevid”, zaključuje Velagić.
 
Silovatelju pomogao pronaći izbacivača kojem je prodao BMW
Mirku L. (42), nedavno puštenom iz zatvora zbog silovanja, na naplatu dolaze kazne Zagrebparkinga za auto koje je davno prodao izbacivaču čijeg se imena ne sjeća, a žena mu je izgubila kupoprodajni ugovor. Nakon što mu je Mirko L. izdiktirao registraciju, Krstić u evidenciji traži automobil. “Slušaj ovako. Od svibnja 2001. vlasnik je bio Ivan L”. “E, taj. Ja sam njemu prodao. On je iz Velike Gorice”. Krstić ga savjetuje: “Moraš naći i odnijeti taj ugovor u Zagrebparking i onda će sve to tražiti od njega”. “Sjećam se, on je neki izbacivač. Lopina teška. Ja sam njemu dao BMW i prevario me. Duško, hvala ti lijepa.”
 
Pobjegao s curom i ujaku ukrao auto. Odmah su ga locirali
Nećak bratića albanskog obrtnika Azgana Q. pronašao je ljubav i s njom se odselio negdje kod Kutine. No s njim je “otišao” i ujakov auto pa obrtnikov bratić Mimir želi doznati gdje je par i vozilo. “Ako imaš ime i prezime, onda ti mogu pomoći, inače ne mogu locirati mobitel”, upućuje ga Krstić. “To mi je od sestre sin. Mi sumnjamo da je oko Kutine. On je pobjegao s nekom curom?” Krstić provjerava: “Aha, cura je Bosanka? Kakav auto ima?” “Fiat Stilo”, odgovara Mimir. Nakon kratke provjere Krstić naziva Mimira i diktira adresu.
 
Provjerio konobaricu koju je želio obljubiti
Ugostitelju Andriji B. za posao se prijavila nova mlada djevojka, no nije siguran ima li radnu dozvolu i u kakve bi probleme mogao upasti ako s njom krene u avanturu. “Ako ćeš imati vremena, provjeri je li T. A., s Kosova… Vidi jesu čisti papiri ABS i to. Mislim da je 78. godište”, poslao je SMS Krstiću. Krstić mu odgovara: “Kuharica?” a ugostitelj potvrđuje: “Kaže da je. A imovinsko stanje? Janjevka il? Da me burazi ne bi ganjali”. “Krstić odgovara: “Janjevka. Pazi se, braće!” “Uj je… te, ne znam jel se rizik isplati. Ok, tnx”, piše Andrija, a Krstić mu odgovara: “Samo u napad, nema predaje”. To je oraspoložilo Andriju: “Ima tijelo dobro…”, a policajac ga savjetuje: “Stavi je na dudu momentalno.”
 
Frendica se zaljubila u dečka iz Kozari boka. Jel’ mali čist?
Prijeteljica Krstićeva poznanika Ivice F. (39) upoznala je novog dečka i želi vidjeti ima li problema sa zakonom. “Daj vidi jel ima kakvu krivičnu ili prekršajnu prijavu. To mi je nešto od frendice. To mi je za nju. Daj vidi koje je godište uopće. Ajde, frende, saznaj pa mi javi”, pita Ivica F., a Kristić odgovara: “To ti je neki dripac s Kozari boka. 89. godište. Čist je ko suza. Sve 5.”
 
Švicarcu sam razbio glavu. Je li prijavio?
Krešo je u masovnoj tučnjavi na Kustošiji nekome razbio glavu i zanima ga je li ga tko prijavio i kako napreduje istraga. “Tomo. Ne znam kako se preziva, ti ga znaš dobro. To je neki mali iz Švicarske došao, serator. Da je tu po Kustošiji maltretirao neke curice. Ne znam ko je dao prijavu”, priča Krstiću koji odgovara: “Bolnica nije jel oni ne mogu tako brzo”. Krešo mu kaže da ta dvojica njega ne budu spominjali jer ih je zvao na telefon. “Nije mu ništa, dobio je malo kamenom u glavu pa mu neće biti ništa”, govori Krešo.
 
Tražili umrlu zbog plinskog brojila
Obrtnika Azgana Q. koji je selio u novi stan zanimao je OIB navodno umrle osobe na koju se vodilo brojilo. “Brojilo glasi na Juliju J., ta žena navodno je umrla, ali ima OIB, šta će joj sad OIB ako je mrtva?” govori Krstiću obrtnik. Preko kolegice Krstić provjerava indentitet. “Ima neka iz Rijeke. A ne, to ti je beba, ima dvije godine”, odgovara Krstiću policajka. Pretraga nije urodila plodom.
Izvor: Jutarnji.hr