Point – Trgovački centar na VrbanimaPOINT TRGOVAČKI CENTAR NA VRBANIMA – OSMIŠLJEN ZA SUSJEDSTVO

 
Ostvaruje li se drugačija konkurentnija i neposredinija mogućnost trgovanja u Zagrebu s Point shopping centar – prvi je u Zagrebu trgovački centar osmišljen za susjedstvo, kojemu je investicija vrijedna 50 milijuna eura. Iako je gradnja započela ovog proljeća u zagrebačkom naselju Vrbani žurno se gradi i kad objekt bude dovršen  da bude novo okupljalište građana u neposrednoj blizini Jaruna – otvorenje predviđa u ovo doba sljedeće godine.

 

Point shopping center smješten u prekrasan krajolik prostire se na ukupnoj površini parcele otprilike 40.000 četvornih metara. Na noj će biti izgrađen Point shopping center na četiri podzemne etaže i dva nadzemna kata ! Objek s garažom sadrži  više od 50 lokala na gotovo 13.000 kvadrata za najam i otprilike 500 mjesta za parkiranje. Gusto naseljeno područje koje gravitira trgovačkom centru obuhvaća više 210 tisuća stanovnika.

Na predočavanju projekta medijima u Hotelu Esplanade u Zagrebu kazano je „Naš projekt –Point shopping center – možemo nazvati prvim trgovačkim centrom osmišljenim za susjedstvo te vjerujemo da će postati novo središte života prvenstveno naselja Vrbani, ali i grada Zagreba. Point je orijentiran na stanovnike u okolici i usredotočen na svakodnevne potrebe svog prirodno ciljanog tržišta i vjerujemo da ima svijetlu budućnost. Specifičnost ovakvih centara je da imaju manju bazu posjetitelja, ali istovremeno i jako redovite posjetitelje koji dolaze gotovo svakodnevno budući da im centar pruža sve ono što im je potrebno na dnevnoj bazi. Naime, uz mnoštvo različitih dućana na jednome mjestu, naglasak će biti na zabavi, opuštanju i razonodi za sve dobne skupine, tijekom cijele godine“, istaknuo je na predstavljanju projekta Jeffrey Sujar Blanco iz tvrtke Sonae Sierra, koja je zadužena za razvoj projekta.

Investitor projekta je (švicarska) ugledna tvrtka Bluehouse Capital koja će do završetka gradnje u projekt na Vrbanima uložiti 50 milijuna eura. „Mi smo, kao investitor, ponosni na ovaj projekt i zadovoljni jer imamo priliku surađivati s jednom od najvećih tvrtki specijaliziranih za razvoj trgovačkih centara – Sonae Sierra i s respektabilnim kompanijama u industriji nekretnina kao što je Colliers International koja je zadužena za najam prostora. Uz dinamičnost i kontinuiranu promjenu u ponudi sadržaja, želimo da Point shopping center postane glavni kvartovski trg, novo svakodnevno okupljalište stanovnika zapadnog dijela Zagreba, ali i šire“, kazao je Igor Hržić iz tvrtke Bluehouse Capital.

Na ovom projektu surađuju i iznimni znalci koji su među najboljima europskim stručnjacima za trgovačke centre u skladu s najinovativnijim standardima održivosti i sa svrhom što manjeg mogućeg utjecaja na okoliš. Centar će karakterizirati jedinstvena i ovodbna arhitektura – igra svjetla s vanjske strane i prozračno inovativni i originalni prostori u unutrašnjosti, koji se uklapaju u lokalno okruženje te mu doprinose svojom atraktivnošću. Uz veliki broj trgovina odjećom, obućom, tehničkom opremom te namirnicama smještenima u prizemlju i na prvom katu, drugi kat bit  će namijenjen zabavnim i ugostiteljskim sadržajima te koncipiran kao mali trg sa kafićima, restoranima, objektima brze prehrane uz bogatu ponudu kulturnih i ostalih događaja poput igrokaza, performansa, koncerata, kušanja vina i brojnihdrugih. Od ostalih partnera na projektu suradnja je ostvarena s hrvatskim tvrtkama pa je tako Tehnika zadužena za izvođenje građevinskih radova, GI Grupa za menadžment projekta i građevinskih radova te Studio XXL kao arhitektonski ured. Otvaranje Point shopping centra planirano je u 2013. godini.

 
O tvrtki Sonae Sierra
 
Sonae Sierra je međunarodna tvrtka specijalizirana za trgovačke centre, sa strašću za uvođenjem inovacija i uzbuđenja u industriju trgovačkih centara. Tvrtka djeluje u mogim državama : Portugalu, Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj, Grčkoj, Rumunjskoj, Maroku, Alžiru, Kolumbiji i Brazilu, a posjeduje 51. trgovački centar. Sonae Sierra također je aktivna u pružanju usluga trećim stranama u Hrvatskoj. 


Jeffrey Sujar Blanco, Sonae Sierra

Tvrtka trenutno na svjetskom tržištu ima tri zanimljiva projekta u izgradnji i šest novih pripremljenih projekata u različitim fazama dovršetka, a razvija i dva nova projekta za treće strane. Tvrtka upravlja s više od 70 trgovačkih centara ukupne bruto površine za iznajmljivanje od oko 2,2 milijuna m2, s više od 8.500 zakupaca. Kažimo kako je 2011. godine tvrtka  zabilježila više od 428 milijuna posjeta u svojim trgovačkim centrima. Sonae Sierra osnovana je u Portugalu, a u vlasništvu je tvrtke Sonae, SGPS (Portugal) s 50% i Grosvenor (Ujedinjeno Kraljevstvo) s 50%.

 
O tvrtki Bluehouse Capital
 
Bluehouse Capital je „private equity“ tvrtka koja upravlja ulaganjima u nekretnine, a aktivna je na tržištima nekretnina srednje i jugoistočne Europe, a upravlja kapitalom iz tri fonda, ulažući u ime vrlo kvalitetne baze ulagača, uključujući financijske institucije, mirovinske fondove, zaklade, „multi-manager“ fondove i obiteljske urede.


Igor Hržić, Bluehouse Capital

Bluehouse Capital je također stručan u razvoju i upravljanju projektima te ima značajno iskustvo u pravu, porezima, financijama i administraciji, s time da je uspostavio snažne odnose s međunarodnim i lokalnim pružateljima usluga. Kompanija ima urede u svim zemljama u kojima je aktivna – Grčka, Bugarska, Rumunjska, Srbija i Hrvatska. Trenutno širi geografsko područje koje pokrivate traži ulagačke prilike i na velikim tržištima regije SIE, kao što su Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska. Fond je nazočan i pozitivno djeluje u Hrvatskoj od 2007.

Ivan Raos

Akademija-Art