Počela rušenja bespravne gradnje!

Dugo najavljivani obračun Kukuriku koalicije s bespravnim graditeljima započeo je jučer rušenjem bespravnih objekata u istarskim općinama Medulin i Marčana, te u bračkim općinama Milina i Bol

 
Sve objekte su odlučili ukloniti sami investitori, nalaze se u negrađevnoj zoni i svi su sagrađeni nakon 21. lipnja prošle godine, nakon finalnog snimanja stanja na terenu. Ukupno je uklonjeno šest građevina, a uskoro će se ukloniti ukupno 30 građevina koje nemaju nikakvu šansu za legalizaciju i građene su nakon 21. lipnja, izvijestili su iz Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.
– Pozivamo sve da podnesu zahtjev za legalizaciju. Država neće tolerirati nered. Svi koji računaju na to da će država odustati od svojih namjera i u konačnici nekima dopustiti besplatnu legalizaciju su u krivu. Oni će ili platiti višestruko viećeiznose ili će biti uklonjeni – rekla je Ana Mrak Taritaš, zamjenica ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka(HNS).
Nakon prve faze, kreće se u rušenje onih objekata koji su izgrađeni do konca lanjskog lipnja, ali se ne mogu legalizirati jer su u zaštićenim područjima poput Parkova prirode i Nacionalnih parkova. Treća faza će biti oni koji već imaju rješenja o rušenju, ali ne podnesu zahtjev za legalizaciju do kraja godine. Takvih je ukupno 31 tisuća, a ako se ne odluče na legalizaciju, mogu očekivati bagere na proljeće. Svima ostalima je rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju 30. lipanj 2013. godine. I onima koji su gradili nakon 21. lipnja prošle godine, ali u građevnoj zoni, bit će omogućena legalizacija. Bageri će prvo biti na moru, a onda kreću i u kontinentalnu Hrvatsku.
– Omogućili smo jednostavnu i relativno jeftinu legalizaciju bez rješavanja imovinsko pravnih odnosa. Poljoprivrednici neće bez legalizacije moći koristiti poticaje. Pozivamo i lokalnu upravu da omogući obročna plaćanja komunalnih doprinosa kako bi se što više objekata legaliziralo – poručila je Taritaš.
Prosječni trošak rušenja koji će biti poslan bespravnim graditeljima je oko 300 tisuća kuna, pa im je lakše samima ukloniti građevinu. Građevinska inspekcija će dežurati dok to ne obave. U proteklih 10 godina ukupno je bespravnim graditeljima za rušenje dostavljen račun od 70 milijuna kuna. Država se naplaćuje i ovrhama na imovinu.
Budžet ministarstva za ovu godinu za rušenje je skroman, ali već sljedeće godine računaju na 20 milijuna kuna, a jedan dio će dobiti i iz naknada o legalizaciji. Onima koji računaju da neće biti novca za baš rušenje njihove kuće, iz Ministarstva poručuju da se uzaludno nadaju.
Iz Ministarstva graditeljstva je poslana i poruka svim uredima državne uprave koji rješavaju zamolbe za legalizaciju da budu ažurni i pošteni u svom poslu. Već su uočene nepravilnosti, pa je jedan ured državne uprave izdao potvrdu da je objekt izgrađen prije 1968. godine, što znači da je legalan. A tog objekta nema na zračnoj snimci iz prošle godine. Osoba koja je dala takvo rješenje je prijavljena DORH-u i čeka je kazneni progon. Osim toga, ako uredi ne budu ažurni, uzet će im se dio namijenjenog novca, a razliku će morati pokrivati županije i veliki gradovi.
Iako se procjenjuje da u Hrvatskoj ima oko 150 tisuća bespravnih objekata, do sredine prošlog mjeseca je po starom zakonu stiglo 15 tisuća zahtjeva za legalizaciju, a riješeno ih je tek 1500. Iz ministarstva poručuju da će svi podnositelji moći birati hoće li završiti postupak po starom, ili novom, jednostavnijem zakonu o legalizaciji.
Foto: Regionalexpress.hr