Skip to content

Podravka kupuje znanstvenike kako bi stvorila novu vegetu


Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL’

Podravkina uprava osnovai znanstveni institut u Koprivnici kako bi stvorila preduvjete da na tržište izbaci nove proizvode poput vegete

Podravkina uprava odlučila je ponovno osnovati znanstveni institut u Koprivnici kako bi stvorila preduvjete da ta kompanija na tržište izbaci nove proizvode poput vegete, koju je prije pola stoljeća izumio tim znanstvenika predvođen Zlatom Bartl.

Tu je informaciju u razgovoru za Večernji list u petak potvrdio šef uprave Zvonimir Mršić.

– O toj odluci obavijestili smo i Radničko vijeće te dobili njegovu suglasnost. Namjeravamo raspisati međunarodni natječaj kako bismo u Koprivnicu privukli znanstvenike svjetskog renomea – najavio je Mršić.
Objedinjuju laboratorije
Također je otkrio da bi na čelu ponovno osnovanog instituta, kojeg se Podravka bila odrekla prije desetak godina, rado vidio biofizičara Stanimira Vuka-Pavlovića, sadašnjeg direktora Laboratorija za matične stanice klinike Mayo sa sjedištem u američkome gradu Rochesteru. Sin filozofa i pjesnika Pavla Vuka-Pavlovića, rođenog u Koprivnici – pa Mršić očito igra na lokalpatriotsku kartu – svjetsku znanstvenu karijeru stvorio je u inozemstvu nakon što je doktorirao u Hrvatskoj, ali veze s domovinom nikad nije prekinuo. Dobitnik je, među ostalim, ordena Zvijezde Danice i dopisni je član HAZU.
– Spremni smo platiti takvu akviziciju u istraživanje i razvoj – odgovorio je Mršić na pitanje koliko je realan angažman Vuka-Pavlovića.
Prema njegovim riječima, (re)osnovani Znanstveni institut objedinit će dosad organizacijski rascjepkane Podravkine laboratorije, ali pod istu kapu staviti i znanstveni kadar koji radi u Podravkinoj farmaceutskoj grani Belupu.
Internacionalna tvrtka
– Ako će, recimo, oni otkriti novi lijek za liječenje opstipacije, prehrambeni dio korporacije tada može ponuditi odgovarajuću liniju prehrambenih proizvoda, u tome vidimo mogućnost sinergije resursa kojima raspolažemo. Također ćemo spojiti tehnološku bazu jer nema smisla odvojeno kupovati laboratorijsku opremu – veli šef Podravkine uprave.
Kazao je da ovogodišnji Podravkin proračun za istraživanje i razvoj iznosi 52,5 milijuna kuna, a cilj im je ljestvicu podići na najmanje dva posto ukupnih prihoda, što je trenutačno otprilike sedamdeset milijuna kuna.
Najava stranačkog kolege iz SDP-a, koji je došao na čelo jedne od najvećih hrvatskih kompanija, o ulaganju u istraživanje i razvoj vjerojatno će obradovati ministra znanosti i obrazovanja Željka Jovanovića, koji je nedavno na sjednici Vijeća za konkurentnost izjavio kako Hrvatska u tu svrhu izdvaja "sramotnih 0,76 posto BDP-a, a cilj je Europske unije da izdvajanje bude tri posto".
Sličnu poruku prošli je tjedan uputio i američki veleposlanik James Foley, iznijevši podatak o 140 milijarda dolara za istraživanje i razvoj u proračunu predsjednika Baracka Obame za 2013. godinu.
– Hrvatska ulazi u Europsku uniju, ali u znanost ulaže manje od europskog prosjeka. U Hrvatskoj bi trebalo jačati vezu privrede i znanosti – izjavio je Foley na predavanju na Institutu Ruđer Bošković.
Mršić o osnivanju Podravkina znanstvenog instituta govori kao o dijelu reorganizacije Podravke.
– Vodit ćemo se činjenicom da je Podravka internacionalna kompanija te da se moramo i želimo uspoređivati s Nestleom i Danoneom, a ne samo s Vindijom i Zvijezdom – kazao je Zvonimir Mršić.
Izvor: Hrvoje Šlabek / Večernji list

Akademija-Art