Počinje Špancirfest

spancirfest

spancirfest

Gotovo 150 glazbeno-scenskih programa u ponudi je ovogodišnjeg 15. jubilarnog Špancirfesta, koji započinje u Varaždinu i traje do nedjelje, 1. rujna

Već prvi dan Špancirfesta nudi koncerte Massima, Stilness i Elemental. Za cijelo vrijeme trajanja Festivala na tri pozornice održat će se 50-ak koncerata u rasponu od domaćih Gibonnija, Pipsa, Opće opasnosti i Živog blata do međunarodnih zvijezda poput Skunk Anansie, belgijskih Triggerfingera, Baba Zulu iz Turske, neokrunjenih kraljeva romske glazbe Bobana i Marka Markovića te angolskih Portugalaca Buraka Som Sistema.

Ovogodišnji Špancirfest obiluje i brojnim kazališnim predstavama za odrasle i djecu. Poseban iskorak napravljen na predstavljanju likovne scene gdje je kao novina najavljen Istarski sajam umjetnina Artexchange u sklopu kojeg će se predstaviti 20-ak najtalentiranijih hrvatskih likovnih umjetnika.

Dio programa Špancirfesta, posebice onaj koji se odnosi na ulične performere, dio je dvogodišnjeg projekta „Circus as a way of life” koji je sufinanciran kroz program Europske unije za razvoj kulturnih djelatnosti.

Varaždin će u sljedećih desetak dana, prema najavama organizatora, posjetiti između 150 i 200 tisuća „šetača” kao i mnoga poznata imena iz hrvatskog javnog života. Prvi među njima je ministar turizma Darko Lorencin koji će sutra, nešto prije 12 sati, prošetati ulicama Varaždina. (Marko Jurinec/PIXSELL, A.K./Radio.hrt.hr/radio-sljeme)