kriz-marjan

Na najvišem vrhu Marjana Telegrinu počelo je postavljanje 10 metara visokog križa koji mnogi nazivaju Kerumov križ i optužuju splitskog gradonačelnika Željka Keruma da ga gradi samo u predizborne svrhe

No, iako se Kerumu često pripisuje projekt “križa”, za njegovo postavljanje na posljednjoj sjednici prije lokalnih izbora glasovali su svi vijećnici, od onih SDP-ovih pa sve do Luke Podruga iz HČSP-a.

Splitski vijećnici još su u svibnju 2012. donijeli odluku da se na Marjan vrati križ, visok 23 metra. No, Ministarstvo kulture “skresalo” im je visinu i odobrilo podizanje znatno nižeg, desetmetarskog križa.

Dogradonačelnik Splita Jure Šundov prije nekoliko dana kazao je da će se križ vidjeti “i iz Solina, kao i nekih Kaštela, ali se neće moći vidjeti ni iz svih dijelova Splita”. Kerum je najavio da će križ na Marjanu biti podignut do kraja tjedna, a vjerojatno će se požuriti s obzirom na to da je prvi krug lokalnih izbora u nedjelju, a Kerum se ponovno kandidirao za gradonačelnika. Dogradonačelnik Jure Šundov danas je izjavio da bi križ sutra trebao biti postavljen na Marjanu. (Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL, Vecernji.hr)