Ploče – Venecijanske maske


Izložbu su otvorili ravnateljica knjižnice Anita Zmijarević i pjesnik Damir Šetka

Velimir Penović, Ploče
vpenovic@gmail.com

Venecijanske maske

U Gradskoj knjižnici grada Ploča, 28.veljače 2011.godine upriličena je izložba pod nazivom Venecijanske maske male likovne radionice OŠ fra A. Gnječa iz Staševice pod vodstvom voditeljice radionice likovne umjetnice Snježane Đelmić

Venecijanske maske su od davnina privlačile pažnju svijeta svojom ljepotom, a ručno urađene su unikati i prava umjetnička djela.

Marin Držić neraskidivo je vezan za Veneciju, gdje je živio zadnjih pet godina života, a tu je umro i pokopan 1567. godine. Tijekom života bavio se i politikom, i svoja djela je koristio da iznese vlastite stavove i ismije ljudske i društvene mane koje su mu smetale.

Zato su i na otvaranju izložbe venecijanske maske Držić i njegovo djelo bili nezaobilazna tema. Pažljivi posjetitelj mogao je razabrati da na svijetu postoje dobri i loši ljudi, a one dobre teško je prepoznati. Naročito kada im lice sakrije (venecijanska) maska.

Izložbu su otvorili ravnateljica knjižnice Anita Zmijarević koja je govorila o posebnosti venecijanskih maski, i pjesnik Damir Šetka koji je uspješno interpretirao teški Držićev (iz)govor.
Zidovi prostora knjižnice tom prilikom ukrašeni su prekrasnim maskama koje su izradila djeca iz Staševice i moći će se razgledati do 7.ožujka 2011.godine.

Akademija-Art.hr
06.03.2011.