Ploče: Izložba Josipa Škerlja i Miše Baričevića

Škerljove „Gole istine“ i Baričevićevo „Stanje duha i protok vremena“, kao nazivi likovnih ciklusa ove dvojice poznatih i priznatih dubrovačkih slikara, predstavili su se pločanskoj likovnoj publici zajedničkom izložbom koja se dogodila 25. siječnja 2013. godine u Velikoj izložbenoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Pločama


Pogledajte galeriju fotografija!
Josip Škerlj
je rođen 1941.g. u Dubrovniku, a diplomirao je slikarstvo na ALU u Zagrebu u klasi prof. Otona Postružnika 1965.g. Uz slikanje bavio se pedagoškim radom u rodnom gradu do umirovljenja, a također piše prozu i poeziju, koju je objavio u nekoliko zbirki i knjiga. Izlagao je na stotinjak samostalnih izložbi i bio sudionik brojnih likovnih kolonija u zemlji i inozemstvu. Živi i stvara u Dubrovniku.

Mišo Baričević također Dubrovčanin, rano iskazuje interes prema slikarstvu, te uz edukaciju Masle, Mijatovića, Trostmanna, Škerlja također priznatih slikara sugrađana, stječe likovnu naobrazbu, postaje član HDLU-a i aktivno se bavi slikanjem. Radi u Kazalištu Marina Držića, gdje kao scenograf, ilustrator i dekorater, te likovno surađuje na izradi scenografija kazališnih predstava, pogotovo na Dubrovačkim ljetnim igrama. Dosad broji desetke samostalnih, skupnih, aukcijsko-prodajnih i humanitarnih izložbi, te je i sudionik brojnih likovnih kolonija. Dobitnik je nagrade Turističkog društva Dubrovnik 1981.g., a autor je Križnog puta u dubrovačkoj Katedrali.

Osebujni rad ovih umjetnika najbolje se vidi iz „crtica“ osvrta i recenzija, povjesničara umjetnosti Marina Ivanovića, koji za Škerljovo prvo predstavljanje javnosti ovog ciklusa kaže: „ Slikarstvo Josipa Škerlja još je jednom pokazalo sav svoj koloristički naboj i umjetnikovu živu imaginaciju. Iz ovoga se ciklusa na najbolji način ocrtavaju postulati kolorizma, u vidu nereferentnih boja, nedefiniranih prostornih odnosa i korištenja čiste boje umjesto oblikovanja tonovima. U poveznici dubrovačkog slikarskog kruga s ostatkom hrvatske likovne scene, Škerlj je ostvario najviše od suvremenih umjetnika“.

Ivanovićnastavlja i kaže kako se u isto vrijeme Mišo Baričević sa svojim dubrovačkim verdutima i apstraktnim motivima zanimljivo izrazio i predstavio publici kroz ciklus od dvanaest slika u kojima opisuje najvažnije trenutke i osobe iz dubrovačke povijesti, pa ističe: „ Zbog bogate imaginacije, širokog raspona motiva i tehnika, a posebno zbog istančanog senzibiliteta prema Gradu, Mišu Baričevića nekoliko sam puta nazvao slikarskimčuvarom dobrovačke povijesti. Da nas on svojim slikama ne podsjeti na bogatstvo i raznovrsnost običaja, motiva i tema iz naše prošlosti, nikada ih ne bismo vidjeli naslikane. Njegova uloga u dubrovačkoj likovnosti je nezamjenjiva i pripada samo njemu“.

Ovu zajedničku izložbu kojom su se umjetnici predstavili sa 20-tak umjetničkih djela, a u organizaciji Otvorenog pučkog učilišta Ploče, nakon impresivnog izlaganja i osvrta o djelima i radu umjetnika od strane mladog povjesničara umjetnosti Marina Ivanovića, otvorila je dožupanica DNŽ, Marija Vučković. Također je upriličen i popratni zabavni program u vidu nastupa muške klape „Luka Ploče“ iz Ploča, koji su oplemenili ovu izuzetnu kulturnu večer, koja je završila u „dobrim vibracijama“ i bogatim domjenkom.

Svi oni koji žele vidjeti dio stvaralaštva spomenutih umjetnika, izložbeni prostor dvorane u POU-a, bit će otvoren svakog radnog dana u vremenu od 8 do 12 sati i od 17 do 19 sati, sve do 4.veljače 2013.g.
Pripremio član Likovne radionice POU Ploče
i suradnik Akademija arta, Velimir Penović