Plitvice – Lička kuća potpuno izgorjela


Objekt vrijedan 10 milijuna kuna gotovo potpuno izgorio
Restoran Lička kuća, objekt vrijedan 10 milijuna kuna, gotovo je potpuno izgorio jutros oko 6 sati u Nacionalnom parku Plitvička jezera

Unatoč protupožarnom sustavu u restoranu koji je automatski počeo gasiti požar, vatrogasce koji su na teren stigli za samo 10 minuta zatekao je drveni krov u plamenu.

– 33 vatrogasca s osam vozila gasilo je požar. Zapalila se drvena konstrukcija, a požaru je pripomogla i impregnacija, goriva tvar kojom je premazana unutrašnjost. Požar se nije mogao zaustaviti – kazao nam je Ivan Pejkunović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Plitvička jezera.
Prizor na mjestu požara koji je lokaliziran u 8.55 sati katastrofalan je. Vatrogasci su polomili gotovo cijeli krov, a kažu nam da se plamen može pojaviti u bilo kojem trenutku zbog čega će vatrogasci dežurati možda i do sutra. Restoran u plamenu suznih očiju promatrale su i zaposlenice Ličke kuće koje u tom restoranu već godinama odrađuju radni staž.
– Tužan je ovo prizor, već smo se isplakale – pričaju nam radnice kojima su vatrogasci uspjeli spasiti neke stvari iz donjeg dijela objekta, koji požar nije zahvatio. Kažu da je jučer kroz Ličku kuću prošlo na stotine gostiju, s poslom nisu stajale, te su, kao i svaku večer, s poslom završile oko 23 sata. Ravnatelj Nacionalnog parka Branislav Šutić u telefonskom razgovoru tužnim glasom kazao nam je da će se prvom prilikom krenuti u sanaciju objekta kako bi barem stavili prvi kat stavili u funkciju kroz mjesec dana.
– Osjećam se loše, puno smo radili na promidžbi, a vraća nam se kao bumerang. Unatoč ovoj teškoj situaciji, ovo je naš najreprezentativniji objekt prepoznat u cijeloj Hrvatskoj po gastronomiji. Svi djelatnici Ličke kuće, 35 stalnih radnika i desetak sezonaca, već od danas bit će raspodijeljeni na odgovarajuća radna mjesta unutar parka. Zahvaljujem se vatrogasnim postrojbama na brzoj reakciji i učinkovito obavljenom poslu. I u ovim teškim trenucima uspjet ćemo izaći iz ovoga, i zbog parka, i zbog naših djelatnika – zaključio je Šutić.
U posljednjih 48 sati ovo je drugi nesretni događaj u Nacionalnom parku Plitvice. Naime, u subotu poslijepodne u bifeu Kupalište kod jezera Kozjak dogodilo se ubojstvo u kojem je 46-godišnji zaposlenik parka ubio 23-godišnjaka, nekadašnjeg sezonskog radnika u istom parku.

Foto: Kristina Štedul-Fabac / Pixell
Izvor: Iva Vidović / Vecernji.hr

Akademija-Art