Plinacro: Konačna odluka Gazproma još nije potvrđena

U vezi s najnovijim razvojem projekta Južni tok ruskog Gazproma, iz tvrtke Plinacro kasno popodne su priopćili kako Plinacro d.o.o. još nije dobio nikakvu službenu obavijest svoga ruskog partnera Gazproma o donošenju konačne odluke o finalnoj varijanti trase Južnog toka, te da nisu u mogućnosti komentirati izjave potpredsjednika Gazproma Aleksandra Medvedeva izrečene na potpisivanju konačnog ugovora o gradnji plinovoda s Mađarskom

Ruska tvrtka za proizvodnju plina Gazprom potpisala je s Mađarskom ugovor o gradnji zajedničkog projekta plinovoda Južni tok kroz tu zemlju, čime je potvrđeno da glavna ruta neće ići kroz Hrvatsku. Zamjenik predsjednika uprave Gazproma Aleksander Medvedev potpisao je u srijedu, 31. listopada, taj ugovor s Csabom Bajijem, predsjednikom i glavnim direktorom mađarske plinske kompanije MVM, objavio je Gazprom. "Projekt gradnje plinovoda Južnog toka zajedno s mađarskim partnerima važan je element u novoj arhitekturi europske energetskesigurnosti. Takav sustav osigurat će neprekinut dovod plina, a Mađarskoj će pružiti dugoročnu korist i stabilnost", rekao je Medvedev.
Neda Erdeljac iz Ureda za odnose s javnošću Plinacroa d.o.o. navodi kako "Tvrtka Plinacro još od 2010. godine intenzivno pregovara s ruskim Gazpromom o priključenju Republike Hrvatske na međunarodni plinovod Južni tok, kao i o modalitetima te suradnje.
Dodaje kako su u svim dosadašnjim kontaktima s medijima iz Plinacroa "isticali da je još tijekom izrade Studije izvedivosti projekta Južni tok na teritoriju Republike Hrvatske između tvrtki Plinacro i Gazprom potpisan ugovor o povjerljivosti" i da "stoga nisu u mogućnosti iznositi u javnost detalje i tehničke pojedinosti".
Također, naglašava Erdeljac, "isticali smo kako je hrvatski nacionalni operator plinskoga transportnog sustava – Plinacro d.o.o. spreman operativno, tehnološki, pa i financijski ispuniti sve terminske planove izgradnje plinovoda koje traži Gazprom, no da odluka o konačnoj varijanti trase Južnog toka leži isključivo na Gazpromu te da stoga ne možemo prejudicirati odluku svoga ruskog partnera".
"S obzirom da do ovog trenutka Plinacro d.o.o. nije dobio nikakvu službenu obavijest svoga ruskog partnera Gazproma o donošenju konačne odluke o finalnoj varijanti trase Južnog toka, nismo u mogućnosti komentirati izjave potpredsjednika Gazproma Aleksandra Medvedeva izrečene u povodu potpisivanja konačnog ugovora o gradnji plinovoda s Mađarskom", zaključuje u priopćenju Neda Erdeljac iz Ureda za odnose s javnošću.
Foto: AFP