Pintarić: Zašto nisam bio na obilježavanju početka rada čeličane

dinko-pintaric

dinko-pintaric

Gradonačelnik Siska Dinko Pintarić i predsjednik Gradskog vijeća Veljko Novak nisu bili na današnjem obilježavanju početka rada čeličane u sastavu tvrtke ABS Sisak jer su u to doba bili na poplavljenim područjima, a nisu ni željeli sudjelovati na svečanosti koju je, kako ocjenjuju, premijer Milanović pretvorio u predizborni skup SDP-a

Gradonačelnik Pintarić u priopćenju navodi da je grad Sisak pomogao ABS-u u višemilijunskim iznosima. Dosad je tvrtka oslobođena od plaćanja komunalne naknade 50 posto, što je na godinu tri milijuna kuna koje će grad morati osigurati iz osiromašenoga proračuna. Ono što je problem ABS-a i svih ostalih gospodarskih subjekata u južnoj industrijskoj zoni jest opskrba energentima za čije su rješavanje bili zaduženi Vlada RH i Ministarstvo gospodarstva, a taj problem do danas nisu riješili, tvrdi sisački gradonačelnik.

Tvrtki ABS grad želi mnogo uspjeha u poslovanju s nadom da bivši radnici Željezare neće ostati na cesti, a premijera Milanovića pita kako Vlada RH uopće pomaže u zapošljavanju tisuću nezaposlenih radnika Željezare.

“Kad je tvrtka ABS u lipnju 2012. od američkoga CMC-a kupila najveći dio sisačke Željezare, vjerovali smo da će Željezara ponovno stati na svoje noge”, navodi gradonačelnik i ističe kako su dali punu potporu toj talijanskoj kompaniji misleći kako će radnici zadržati svoja radna mjesta.

“No, vrlo brzo slijedilo je razočaranje jer je novi vlasnik na posao vratio tek stotinjak od negdašnjih 900 radnika iako je vlada najavila da će u prvoj fazi biti zbrinuto 600 radnika. Što će biti s ostalim radnicima koji su praktički ostali na cesti?” pita se gradonačelnik u priopćenju.

Pintarić navodi da svakodnevno, pa i danas, s članovima Stožera za zaštitu i spašavanje obilazi nasipe zajedno s ljudima koji već danima ne spavaju čuvajući svoje kuće i stoku od bujice. Nada da će mu se premijer Zoran Milanović osobno, nakon svečanosti u ABS-u, pridružiti u donjoj Posavini kako bi se upoznao s braniteljima koji danima žive u neizvjesnosti za svoje domove i vape za potporom države koja dosad nija ponudila nikakvu pomoć.

“Volio bih se sastati s premijerom u donjoj Posavini da mi odgovori na pitanje što će biti iduće godine”, navodi sisački gradonačelnik i pita: “Možemo li očekivati da će nam ponovno pustiti pola milijarde kubika vode na sisačko područje i tko je odgovoran za stihijsko i nekontrolirano punjenje retencija Odranskoga i Lonjskog polja koje prijete katastrofom Sisku?” (Foto: Sisak.info, Izvor: Hina)