Gradski muzej Karlovac
Galerija Vjekoslav Karas, Lj. Šestića 3, Karlovac
Predavanje
dr. sc. Ivor Karavanić
Špilja Zala kod Ogulina u kontekstu ledenog doba u Hrvatskoj
09. 02. 2011. (u 18.00 sati)

U srijedu, 09. veljače 2011. u Galeriji Vjekoslav Karas, Šestićeva 3, Karlovac, s početkom u 18.00 sati, održat će se predavanje dr. sc. Ivora Karavanića „Špilja Zala kod Ogulina u kontekstu ledenog doba u Hrvatskoj“ u sklopu pratećeg programa uz izložbu „Ledeno doba?!“.

Špilja Zala kod Ogulina, predstavlja prvi paleolitički i prvi mezolitički lokalitet (iz starijeg i srednjeg kamenog doba) u Karlovačkoj županiji. Sustavna arheološka istraživanja u špilji provode se od 2005. godine u suradnji Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Odsjeka za antropologiju Sveučilišta u Wyomingu, SAD. Pronađeni su kremeni artefakti iz gornjopaleolitičkih slojeva, stari između 14.000 i 10.000 godina, ulomci životinjskih kosti, a kao posebno zanimljiv nalaz, koji upućuje na izravnu vezu unutrašnjosti s jadranskom obalom, ulomak je Jakovske kapice (Pecten jacobaeus) i dvije kućice vrste Cyclope nerite. Također vrijedan nalaz iz mezolitičkih slojeva, probušeni su morski puževi vrste Columbella rustica, te slatkovodni puževi Lytogliphus naticoides, dosad pronađeni samo još u Pupićinoj pećini u Istri.

Dr. sc. Ivor Karavanić izvanredni je profesor na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Stručni interes prof. Karavanića obuhvaća arheologiju paleolitika, prapovijesne cijepane kamene tehnike, razvoj čovjeka i prapovijesne religije. Glavni znanstveni interes usmjeren je na proučavanje prilagodbe srednjopaleolitičkih i gornjopaleolitičkih lovaca i sakupljača u srednjoj Europi i na Mediteranu. Prof. Karavanić bio je voditelj istraživanja Mujine pećine, Zemunice i Velike pećine (Kličevica), a trenutno vodi iskopavanja špilje Zale. Autor je i suautor više znanstvenih i stručnih knjiga, članaka i izložbi.

mr.sc. Hrvojka Božić, prof.,ravnateljica

Lana Bede, prof. muzejska pedagoginja
gradski-muzej@ka.t-com.hr

Akademija-Art.hr
07.02.2011.