Petogodišnjica Fotosusreta na Uni

Nedžib Vučelj
nedzibv@yahoo.com

Una – Spoj kulture i turizma

Otvaranjem izložbe umjetničkih fotografija sa Pete internacionalne izložbe fotografskih susreta na Uni pod nazivom „Pokažimo svijetu ljepote Une“, te dodjelom nagrada i priznanja, na najbolji mogući način je okrunjen jubilej ove u Bosni i Hercegovini jedinstvene manifestacije.

Nakon boravka fotografa iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, na Uni, od nekoliko dana, gdje su fotografi fotografirali svu Uninu ljepotu i čar, te druge ljepote Krajine, otvorena je i zajednička izložba u Galeriji Muzeja Unsko-sanskog kantona. Izložbu je otvorio ministar obrazovanja, nauke, kulture i spotr Dario Jurić, koji je istakao da nikada nije prisustvovao takvom otvaranju izložbe sa toliko sentimentalnosti, ljepote i zadovoljstva duše.

Ovo je manifestacija koja dira i srce i dušu istakao je ministar Jurić, koji je ispred premijera Vlade USK-a, Hamdije Lipovače, za poseban doprinos ovoj manifestaciji uručio Grb USK-a , predsjedniku Udruženja „Infokult“ iz Bužima, Nedžibu Vučelju.

Nagrade su dodijeljene onim fotografima koji su tri četiri i pet godina učestvovali na fotosusretima. Tako je Udruženje žena „Izvor“ iz Bužima, na čelu sa predsjednicom, Jasmirom Mehić,  odlučilo dodijeliti priznaja „Žene ženama“ za najbolju fotografiju, gdje je prvu nagradu dobila Ljiljana Dolenc iz Zagreba, drugu Patricija Vučić iz Lovrana, a treću Ksenija Juras iz Slatine. Almi Mujezinović iz Petrinje  dobila je posebno priznanje za moralnu podršku fotosusreta. I udruženje protiv karcinoma USK-a darovalo je svoje skromne poklone.

Turistička zajednica Unsko-sankog kantona, prepoznala je značaj ove manifestacije i na najbolji mogući način dala svoju podršku. Tako je TZUSK-a dodijelila priznanje i nagrade za prvo mjesto, Srećku Štruku iz Zagreba, drugo, Patriciji Vučić iz Lovrana, a treće Editi Ibukić iz Bihaća. Turistička zajednica Unsko-sanskog kantona je uz priznanja obezbijedila i nagrade, umjetničke slike sa motivima kulturnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Nagrade je ispred TZUSK-a, uručila Dinka Menković.

I Udruženje“ Žene sa Une“ dalo je neobičan i lijep doprinos ovoj manifestaciji. Tako je VD predsjednica Aida Behrem uručila posebno priznanje i skulpturu „Djevojka sa Une“, Ivi Dujmović iz Zagreba, djevojci koja je svih 5 godina učesnica fotosusreta i koja je dala poseban doprinos ne samo kroz fotografije, već i kroz medijsku prezentaciju naše ljpotice i fotosusreta uopće.

Direktor Muzeja USK-a Nijazija Maslak, uručio je priznanja za najbolje fotografije, porateći višegodišnji rad fotografa kroz izložbe. Tako je priznanje za najbolju fotografiju dobio Marijan Vučić iz Lovrana, drugo mjesto pripalo je Nataši Obad iz Siska, a treće Almi Mujezinović iz Petrinje.

Udruženje „Infokult“ iz Bužima, koje i organizator ove značajne kulturne i turističke manifestacije dodijelilo je priznanja za najbolje fotografije. Priznanja je uručio predjednik „Infokulta“ Nedžib Vučelj. Priznanje i nagradu za prvo mjesto dobio je Besim Mujezinović iz Petrinje, drugo mejsto osvojio je Marijan Vučić iz Lovrana a treće Iva Dujmović iz Zagreba.

Općina Cazin je prepoznala značaj ove manifestacije i pratila rad fotografa, te jednom bila i domaćin izložbe i odlučila se da uruči nagrade za poseban doprinos na kulturnoj i turističkoj prezentaciji ove općine, pa je priznanja i nagrade dodijelila Besimu Mujezinoviću, Ljiljani Dolenc i Nedžibu Vučelju. Nagrade su umjetnički radovi u keramici, članice ULUPUBIH-a, Halide Emrić, od koje je pristigao i poseban dar, ogrlica za fotografa Ljiljanu Dolenc. Nagrade je uručila direktorica Doma Kulture Cazin, Hatidža Huremagić.

Nakon izložbe, već idući vikend stiže grupa fotografa iz Šibenika, a nakon toga će se 08. 06. u BNZH u Ilici 54 održati velika izložba fotografija u Zagrebu svih dosadašnjih učesnika fotosusreta, gdje je svoje prisustvo otvaranju najavio i premijer Hamdija Lipovača obećavši da će na izložbu pozvati i predsjednika Hrvatske Ivu Josipovića.

Iz „Infokulta“ su ove godine pozvali i mlade fotografe iz Unsko-sanskog kantona da budu učesnici fotosusreta, pa su izloženi i njihovi radovi, a zahvalnice su dodijeljene, Nini Mašić, Azri Šahinović, Vehidu Skenderoviću, Maji Topčagić, Idrizu Mujagiću, Davoru Midžiću i Denisu Prošiću. KUD „Mladost“ iz Bosanske Otoke, također je na Uni bio inspiracija fotografimA.

Sve ovo na kraju će biti krunisano Fotomonagrifojm Une, za koju su se već počele prikupljati fotografije.

Akademija-Art.hr
05.06.2011.