Peto izdanje festivala Monoplay u Zadru

ples

ples

Ovogodišnji Monoplay – festival sola, koji okuplja umjetnike iz Hrvatske s područja suvremenog plesa, trajat će od 1. do 3. rujna i ugostit će 18 radova mladih i renomiranih, domaćih i stranih autora u formi sola. Organizator festivala je Zadarski plesni ansambl.

Kreativni tim festivala Monoplay ove godine daje fokus na virtuozitet samog izvedbenog djela i njegovu otvorenost u interakciji s publikom.

Od gostiju petog “Monoplay-a” ističu se Zadrani Iva Burčul, Stošija Zrinski, Matea Bilosnić, Josipa Štulić, Filipa Bavčević, a ove godine im se pridružuju gosti iz čitave Hrvatske, poput Roberte Milevoj, Brune Isakovića, Ane-Marije Bogdanović, Deane Gobac i Mie Zalukar. Novost ovogodišnjeg festivala je večer stranih gostiju, kada će se predstaviti Renan Martins de Oliveira (Brazil), Jule Flierl (Njemačka) te Paola Ponti (Italija).

Popratni program ove godine počinje s vizualnom instalacijom multimedijalnog umjetnika Bojana Gagića “solo projekcija za solo zid” koju je moguće pratiti svake večeri na zadarskom Forumu od 26. kolovoza.

“Solo koncerti” još su jedna novina u popratnom programu, a program je pripremljen u suradnji s Muzičkim salonom Kulture promjene Studentskog centra u Zagrebu. Zadarskoj publici predstavit će se neki od stalnih suradnika Muzičkog salona: glazbenik, skladatelj i muzikolog Nenad Sinkauz, glazbenik i inženjer elektroakustike Miodrag Gladović, te multimedijalni umjetnik Bojan Gagić.

Unutar radionice “Praksa i značenje”, koju će voditi dramaturg i redatelj Saša Božić, polaznici će istraživati prakse suvremenog plesa i njihovo smještanje u širi okvir izvedbenih umjetnosti. (Foto: Ezadar)