Skip to content

Petir u Odboru za ljudska prava, HNS se ne slaže


Hrvatski sabor je na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja imenovao ukupno 104 vanjska člana saborskih radnih tijela, a unatoč protivljenju dijela zastupnika, u Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izabrana je bivša HSS-ova zastupnica Marijana Petir
 
Raspravu je jedino izazvao izbor vanjskih članova Odbora za ljudska prava, nakon što je Goran Beus Richembergh (HNS) poručio kako ne može glasovati da se u taj odbor imenuje osoba koju su udruge za ljudska prava prozvale homofobom desetljeća. Ne odričući ni jednoj stranci pravo da predloži izbor bilo koga, problem je da se predlaže osoba protiv koje ustaje javnost, rekao je Richembergh.
 
Inače, 104 izabrana vanjska člana saborskih odbora javni su, znanstveni i stručni djelatnici izabrani u međustranačkim konzultacijama, među više od 300 kandidata koje su, nakon javnog poziva u rujnu, za vanjske članove saborskih odbora predložile stručne institucije, udruge civilnog društva i pojedinci. 
 
Vanjski članovi za svoj rad primaju mjesečnu naknadu od 2000 kuna, no u saborskim kuloarima može se čuti da bi u vremenima krize i štednje u svim resorima u pitanje uskoro mogla doći i visina te naknade. 
 
Izglasavanjem odluka o izboru vanjskih članova odbora Sabor je zaključio ovogodišnje zasjedanje.
 
Predsjednik Sabora Josip Leko tu je priliku iskoristio kako bi svim zastupnicima čestitao Božić i Novu godinu te najavio novo okupljanje na plenarnoj sjednici u drugoj polovini siječnja, vjerojatno 23. siječnja.
 
Ne prođe li proračun, na izbore izlaze i vijeće i gradonačelnik
 
Ne dođe li do izglasavanja proračuna općine, grada ili županije, istodobno će izbori biti raspisani i za predstavničko tijelo te jedinice i za njezina neposredno izabranog čelnika (načelnik, gradonačelnik ili župan), odlučio je Hrvatski sabor, izmijenivši Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi. Izmjene je doživio i Zakon o lokalnim izborima.
 
U slučajevima nedonošenja proračuna, predviđeno je da, osim čelnika, pravo na donošenje odluke o privremenom financiranju imaju i drugi ovlašteni predlagatelji. Time se rješenje političkog sukoba oko proračuna odgađa za tri mjeseca, a ako se u tom roku vijeće i čelnik ne uspiju dogovoriti, ide se na izbore.
 
Termin nezavisna lista i nezavisni kandidat promijenjen je u kandidacijska lista grupe birača i kandidat grupe birača. Promijenjen je i potreban broj potpisa za kandidiranje kandidacijske liste grupe birača te za kandidiranje čelnika jedinice kao kandidata političkih stranaka, odnosno kandidata grupe birača.
 
Konačni tekst lokalnog izbornog zakona usklađen je sa zakonima o registru birača te o prebivalištu, koje je Sabor danas donio, odnosno izmijenio. Po novom Zakonu o registru birača postojat će dvije evidencije registar birača i popis birača.
 
Iako u nešto izmijenjenom obliku, Vlada je prihvatila HDZ-ov amandman prema kojemu će se birači – koji bi se na dan izbora zatekli izvan grada u kojemu imaju prebivalište – moći na osobni zahtjev upisati i glasovati u izbornoj jedinici gdje se zateknu.
Foto: Pixsell
Izvor: HRT
See also  Politika manipulacije s ljudskim pravima manjina
mala retrospektiva