Petero mrtvih u potresu kod Solomonskih otoka


Snažan potres magnitude 8 stupnjeva zabilježen je istočno od Solomonskog otočja u Tihom oceanu. Smrtno je stradalo najmanje pet osoba, među kojima jedno dijete, a troje ih je ozlijeđeno, prema prvim privremenim podacima lokalne bolnice
 
Imamo petero mrtvih i troje ozlijeđenih. Jedna od smrtno stradalih osoba je muško dijete, ostali su tri starije žene i jedan stariji muškarac, izjavila je Chris Rogers, medicinska sestra iz Lata Hospital, smještena na otocima Santa Cruz u Solomonskom arhipelagu. 
 
Nakon potresa, koji se dogodio u 01.12 sati po GMT-u između Solomonskih otoka i Vanuatua, do obala Solomonskih otoka stigao je tsunami visine oko jedan metar, objavio je lokalni radio citirajući svjedoke u blizini obale, ali bez izvješća o štetama.
 
Manji tsunami, visine 50 centimetra trebao bi kasnije tijekom dana doći do istočne obale Japana, izazvan potresom na Solomonskim otocima, upozorile su japanske vlasti.
 
To se tiče istočne obale od Hokaida na sjeveru do otoka Kyushu na jugu kao i cjelokupnog litorala Okinawe na jugu, istaknuo je dužnosnik japanske meteorološke agencije, pozivajući građane ne oprez i upozorivši ih da se ne približavaju obali.
Izvor: HRT