Petar Grgec: Križni put hrvatskog naroda

grgec plakat

grgec plakat

Događanje: Otvorenje izložbe Petar Grgec: Križni put hrvatskog naroda – Donacija Gradskom muzeju Karlovac
Mjesto održavanja: Gradski muzej Karlovac, Strossmayerov trg 7, Karlovac, izložbeni prostor u potkrovlju
Vrijeme održavanja: petak, 4. listopada 2013. godine u 19.00 sati
Organizator: Gradski muzej Karlovac

Od petka, 04. listopada 2013. godine u 19.00 sati, u izložbenom prostoru u potkrovlju Gradskog muzeja Karlovac biti će izložena vrijedna prinova Zbirki crteža i grafika Gradskog muzeja Karlovac. Riječ je o ciklusu Petra Grgeca Križni put hrvatskog naroda kojeg čine 24 crteža u tušu nastala 1991. godine kao umjetnička i emotivna reakcija autora na razaranje, palež i pljačka Ribara, Brođana, Skakavca, Brežana, Lasinje i drugih hrvatskih krajeva, sela i gradova. Zahvalnost za vrijednu akviziciju Gradski muzej Karlovac duguje gospođama Dani i Dubravki Grgec, koje su darovanjem ciklusa našem Muzeju ostvarile želju Petra Grgeca da ovaj ciklus jednog dana postane dijelom stalne izložbe posvećene Domovinskom ratu na amblematskom mjestu Domovinskog rata- Turnju.

Petar Grgec (1933. – 2006.) slikarstvom se bavio od rane mladosti, a intenzivnije nakon završetka bogate sportske karijere. Slikao je uljem na staklu, akvarelom i crtežom. Opus mu karakterizira idealiziranje stvarnosti i blago nadrealistički ugođaj, ikonografski je blizak hlebinskoj školi naive. Slikarskim opusom stekao je međunarodni ugled. Zaslužan je za osnivanje Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske (1964.), za pokretanje Zimske likovne kolonije ZILIK (1973.) i Bijenala akvarela Jugoslavije (1978/9). Izlagao je na pedesetak samostalnih izložbi, sudjelovao je na petstotinjak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, te na brojnim brojnim likovnim kolonijama i humanitarnim akcijama.

Petar Grgec, slikar i lirske i nadrealne naive, onaj u čijem su umjetničkom opusu bile moguće i nemoguće stvari, ocrtavši ratna stradanja svog zavičaja i sunarodnjaka ovim ciklusom crteža stvorio je sugestivnu ratnu kroniku koja promatrača odvlači u apokaliptično vrijeme ratnog ludila.

Izložbu prati katalog na 24 stranice s tekstovima Ružice Stjepanović i Antonije Škrtić koje su kustosice izložbe i urednice kataloga, s pjesmom pjesnikinje Ane Postružnik posvećene Petru Grgecu i ovom ciklusu crteža, te reprodukcijama.

Edukativni program uz izložbu osmislio je muzejski pedagog Marinko Pleskina, a sastoji se od likovne radionice crtanja prema motivima s antiratnih plakata, radionice origamija koja će biti svojevrsni hommage ljubavi između Petra Grgeca i Japana, vodstva muzejskog pedagoga na temu Karlovac i Domovinski rat za učenike. Termini održavanja će se utvrditi nakon zaključenja prijava za sudjelovanje na mob. 098 957 1425 koje traju do 15. listopada. Polaznicima radionica i ostalim zainteresiranim grupnim i pojedinačnim posjetiteljima izložbe biti će dostupan i radni listić za provjeru usvojenog znanja i dodatnu motivaciju istraživanja teme Domovinskog rata.

Izložba je realizirana sredstvima Grada Karlovca, a ostaje otvorena do 31. prosinca 2013. godine. U prilogu dostavljamo pozivnicu i PDF kataloga izložbe.

Zahvaljujemo na medijskoj podršci.

Ružica Stjepanović, prof.

pozivnica grgec