Petak na Zgrafu!


Troxler, 2000. Echoes of Techno

Najava programa Zgrafa – Zgraf/Riječi te vizual izložbe Niklausa Troxlera koja se otvara u petak (danas) u 20.00 sati, u MSU-u, u Zagrebu

Zgraf u riječima


Zagreb, 16. ožujka – Danas na programu Zgrafa su dva predavanja članova Međunarodnog ocjenjivaškog suda koja će se održati u dvorani Gorgona zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

U 17 sati Boris Ljubičić održat će predavanje Dizajn koji trebamo. U najavi predavanja Ljubičić ističe: "Dizajn se u hrvatskom jeziku naziva i kulturom oblikovanja. Mnogi dizajneri mijenjaju redoslijed riječi i oblikuju kulturu. Dizajn je sam po sebi kultura pa mi se to čini manje potrebnim, a ponekad i nepotrebnim. Potrebno je upravo kultivirati nekulturu, koja je najčešće svima samorazumljiva, a za koju nitko ni ne očekuje da bude predmetom dizajna. Dizajner je odgovoran za prostor i vrijeme, a u slučaju Hrvatske potrebno je dizajnirati gotovo sve, od osnovnog vizualnog identiteta države i njenih institucija, do svakog proizvoda u gospodarskim ili poduzetničkim projektima. Među njih spadaju i neprofitabilni projekti čija je komunikacija velika i javno potrebna, a nitko ju ne pokreće. Također, to su i masovni mediji, koji svojim dizajnom oplemenjuju ili nagrđuju okolinu. Kad radimo dizajn koji nije posebno naručen niti plaćen, a koji nam je potreban, povećavamo ukupnu masu dizajniranih sadržaja i popravljamo stanje svijesti, kao i udio kulture u Hrvatskoj, pa i Europi, koje smo odavna dijelom."

U 18 sati Rick Poynor predavat će na temu Začudno: nadrealizam i grafički dizajn."Nadrealizam, kao pokret 1920ih i 1930ih godina, bio je usmjeren pretežno na književnost, slikarstvo, fotografiju i film. Međutim, kako se utjecaj pokreta širio, nadrealističke ideje i slike snažno su utjecale na primijenjene stvaratelje slika, a posljedice nadrealizma već su do 1960ih bile vidljive u grafičkim komunikacijama. Ovo predavanje istaknut će prisutnost često previđene alternativne grafičke tradicije koja traje i danas. Pokazat će da i grafički dizajn ponekad može biti mjestom susreta s čudnovatim, fantastičnim i začudnim, na kojemu je moguće doživjeti potresnu ljepotu, čarolije i čuda koja nadrealisti nazivaju ‘veličanstvenim’".


Osim predavanja, u 20 sati također u MSU, u dvorani Gorgona, svečano je otvaranje izložbe Niklausa Troxlera, koji je dizajniranjem plakata za jazz koncerte koje u posljednjih četrdeset godina organizira u svom rodnom gradu Willisau, stekao je prepoznatljivi stil, ali i svjetsku slavu.


Troxler, 2011.

Akademija-Art