Pet načina kako u raspravi od neprijatelja učiniti prijatelja

odmjeravanje

odmjeravanje

1. Uvijek traži ono najbolje u ljudima

Prije rasprave uvijek se sjeti da je pred tobom netko kao i ti: netko tko ima majku koja za njega brine i strahuje, prijatelje koji se raduju kada ga susretnu, koji jednako kao i ti svojoj kćerki čita priču za laku noć, nadajući se da će sutra osvanuti bolji dani u svijetu i za njegovo dijete. Ako te osoba u raspravi napada i vrijeđa pokušaj uvidjeti da je ta osoba možda neinformirana i probaj pronaći dobre motive koji se kriju iza njene ljutnje. Ako ti kaže da si ‘homofob’ ili što slično, pokušaj shvatiti da je ta osoba možda iskreno zabrinuta da ne bude izložena zlostavljanju i mržnji. Moraš znati da ogroman dio ljutnje i mržnje dolazi iz straha i nesigurnosti. Osobe koje viču i vrijeđaju to rade jer se u srcu osjećaju slabe, nesigurne i ugrožene te se, često i nesvjesno, služe agresijom da bi zaštitili svoju krhkost. Dakle traži uvijek ono što je najbolje u drugome, jer svaki čovjek ima pregršt dobrote u srcu. Koliko god duboko ta dobrota bila zakopana i skrivena u tom čovjeku, tvoje je da je pronađeš i izneseš na svjetlo.

2. Neka ti rasprava ne služi kao ispušni ventil

Kada netko vrijeđa tvoju vjeru, prirodno je naljutiti se. No moraš nadvladati ljutnju. Zato nemoj nikada prikazivati svoga protivnika kao glupana i nemoj pokušavati iskoristiti njegovo neznanje i predrasude da bi osjetio/la vlastitu nadmoć. Pokušaj biti nježan/a i pun/a poštovanja. Jer onaj s kojim raspravljaš, vjerojatno nikada neće upamtiti tvoje argumente, ali mogao bi, makar i nesvjesno, ostati dirnut poštovanjem, razumijevanjem i ljubavlju koje si mu iskazao/la.

3. Nikada ne uzvraćaj istom mjerom

Ako je netko nepotrebno bezobrazan ili vulgaran, neka ti to ne bude opravdanje da mu uzvratiš jednakom mjerom. Sjeti se kako Isus često govori o okretanju drugog obraza. Kad nasljeduješ Isusovu blagost i ljubav, lako je moguće da će tvoj sugovornik sam postati svjestan svoje iracionalne zloće i bespotrebnog vrijeđanja. Jer, kada su emocije i kod tebe i kod njega uzburkane, male razlike u nijansama tih emocija, teško će biti zamijetiti. Ali nasuprot tome – slično kao u velikom kontrastu boja koje i čovjek jako oslabljena vida lako uočava – tako će blagost tvojih riječi, tvoje ne uzvraćanje mržnjom i istom mjerom, napraviti kontrast u kojem će tvoj sugovornik, poput odraza u zrcalu, ugledati otrov mržnje i neprijateljstva koje ga razara unutar vlastitog srca. Ljudsko srce ne uživa u mržnji, ali čovjek se mržnje ne odriče dok je nije svjestan i dok u odrazu nečije ljubavi ne uvidi njen razorni učinak. On to tebi ne mora u raspravi pokazati, bilo bi to previše za njega da ti to prizna, ali kasnije u miru svoje sobe, klica poštovanja i dobrote, kojoj je bio izložen u razgovoru s tobom, možda proklija.

4. Ne dopusti da te zarobi kompleks mučenika

Zarobljen/a si u kompleks mučenika kada pretjerano i histerično naglašavaš svoju ideju, svoju vjeru i opredjeljenje kao progonjenu. Prikazivati se progonjenom žrtvom i prikazivati svoje neistomišljenike kao naciste, staljiniste i komuniste, može imati neki kratkotrajni efekt i može učiniti da se prividno osjećaš bolje, sigurnije i moćnije. No ta lažna sigurnost i nadmoć brzo će izblijediti, a one koje si uvrijedio/la takvim usporedbama početi će te vrijeđati i omalovažavati još jače nego prije. I tako se zatvara krug zla iz kojega ćeš teško pobjeći. Jer namjesto da si blagošću, razumijevanjem i traženjem dobra i ljudskosti u neistomišljenicima potaknuo/la njihove dobre impulse, ti si se koncentrirao/la na ono što ne valja u njima i na taj način to zlo raspirio/la i potpalilo/la tako da je vatra zahvatila i ona stabla koja su dotada bila pošteđena.

5. Uvijek moli za one s kojima želiš razgovarati

Prije nego se želiš raspravljati pomoli se Gospodinu da ti da ispravne riječi i pronicljivi ali ljubazni razum. Moli se i za tvoga sugovornika da mu srce i misli budu otvoreni, da nakon razgovora s tobom osjeti blagost i poštovanje kakvu prije nije osjetio dok je s drugima raspravljao o sličnim temama. Zato Isus i preporučuje molitvu za neprijatelje. Jer moleći za onoga koga doživljavamo neprijateljem, prisiljeni smo u njemu tražiti dobrotu i čovječnost koja postoji skrivena u svim ljudima. I tako se vremenom neprijatelji pretvaraju u obične svakodnevne ljude, zatim u poznanike, a ponekad i u prijatelje.

I JEDNO PITANJE:

U čemu si ti prednjačio/la raspravljajući zadnjih dana na facebooku: Isticanjem mana u drugome? Ljutnji? Zloći? Kompleksu mučenika? Ili nedostatku molitve?
Ja sam prednjačio u isticanju mana.

Neka nam Gospodin svima dadne srce od mesa, srce sposobno za promijenu i rast u ljubavi prema svim ljudima. Bog s vama.

Foto: Shutterstock.com
Izvor: SJ/Bitno.net