Pelješki most je za EU najbolja opcija

most peljesac novi

most peljesac novi

Predstudija izvodljivosti koju je naručila Europska komisija pokazala je da je Pelješki most apsolutno najbolja opcija povezivanja juga Hrvatske s ostatkom države, izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uoči sjednice Vlade. Najavila je da će s potpredsjednikom EK zaduženim za promet razgovarati i o Pelješkom mostu

Dobili smo predstudiju izvodljivosti koja pokazuje da je most, apsolutno gledano, ne samo financijski, nego schengenski i politički te fitosanitarno i najbolja opcija. Mi moramo napraviti takav projekt da bude prihvatljiv, ali tu predstudiju naručila je Europska komisija i izabrala agenciju koja je radila tu studiju. U obzir su uzete dvije varijante mosta s pristupnim cestama i cestom po Pelješcu, koje su dobile 14 bodova, a primjerice koridor kroz BiH je dobio minus 19 bodova, kazala je Pusić.

Podsjetimo, Hrvatske ceste već su pripremile nacrt novog pelješkog mosta koji se tek treba odobriti u Bruxellesu. Najvažnija je značajka da je novi projekt gotovo milijardu kuna jeftiniji od staroga. Most će biti uži, s dva prometna traka, a možda i niži. Za završetak kompletnog projekta trebat će oko 350 milijuna eura, što je 134 milijuna manje nego na starom projektu.

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za promet Siim Kallas u dvodnevnom je službenom posjetu Hrvatskoj. Sastat će se s najvišim hrvatskim dužnosnicima te obići zagrebački Glavni kolodvor i Luku Rijeka. Danas će Kallasa primiti predsjednik Republike Ivo Josipović, a u Banskim dvorima razgovarat će s potpredsjednicima Vlade Vesnom Pusić, Nevenom Mimicom i Brankom Grčićem te ministrom Sinišom Hajdašem Dončićem.

Kallas je jutros na I. peronu zagrebačkoga Glavnog kolodvora sudjelovao na svečanosti završetka prvog IPA projekta realiziranog u Hrvatskoj. Radi se o novom signalno-sigurnosnom uređaju na zagrebačkom Glavnom kolodvoru vrijednom 11,4 milijuna kuna, od kojih je 85% nepovratnih sredstava fondova EU-a. U petak će se u Rijeci sastati s premijerom Zoranom Milanovićem, nakon čega će obići Luku Rijeka i Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru. (HRT)