Pelješki most je za EU najbolja opcija

most peljesac novi

Predstudija izvodljivosti koju je naručila Europska komisija pokazala je da je Pelješki most apsolutno najbolja opcija povezivanja juga Hrvatske s ostatkom države, izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uoči sjednice Vlade. Najavila je da će s potpredsjednikom EK zaduženim za promet razgovarati i o Pelješkom mostu

Dobili smo predstudiju izvodljivosti koja pokazuje da je most, apsolutno gledano, ne samo financijski, nego schengenski i politički te fitosanitarno i najbolja opcija. Mi moramo napraviti takav projekt da bude prihvatljiv, ali tu predstudiju naručila je Europska komisija i izabrala agenciju koja je radila tu studiju. U obzir su uzete dvije varijante mosta s pristupnim cestama i cestom po Pelješcu, koje su dobile 14 bodova, a primjerice koridor kroz BiH je dobio minus 19 bodova, kazala je Pusić.

Podsjetimo, Hrvatske ceste već su pripremile nacrt novog pelješkog mosta koji se tek treba odobriti u Bruxellesu. Najvažnija je značajka da je novi projekt gotovo milijardu kuna jeftiniji od staroga. Most će biti uži, s dva prometna traka, a možda i niži. Za završetak kompletnog projekta trebat će oko 350 milijuna eura, što je 134 milijuna manje nego na starom projektu.

Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za promet Siim Kallas u dvodnevnom je službenom posjetu Hrvatskoj. Sastat će se s najvišim hrvatskim dužnosnicima te obići zagrebački Glavni kolodvor i Luku Rijeka. Danas će Kallasa primiti predsjednik Republike Ivo Josipović, a u Banskim dvorima razgovarat će s potpredsjednicima Vlade Vesnom Pusić, Nevenom Mimicom i Brankom Grčićem te ministrom Sinišom Hajdašem Dončićem.

Kallas je jutros na I. peronu zagrebačkoga Glavnog kolodvora sudjelovao na svečanosti završetka prvog IPA projekta realiziranog u Hrvatskoj. Radi se o novom signalno-sigurnosnom uređaju na zagrebačkom Glavnom kolodvoru vrijednom 11,4 milijuna kuna, od kojih je 85% nepovratnih sredstava fondova EU-a. U petak će se u Rijeci sastati s premijerom Zoranom Milanovićem, nakon čega će obići Luku Rijeka i Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru. (HRT)