Pedesete godine u Beču

Izložba fotografija poznate austrijske umjetnice Elly Niebuhr

U izložbenom prostoru bečke Akademije primijenjenih umjetnosti "Heiligenkreuzer Hof" se večeras u 18.00 sati otvara izložba pod nazivom "Elly Niebuhr – ponovno otkrivene fotografije iz 50.-ih godina u Beču". Riječ je o prvoj samostalnoj izložbi posvećenoj ovoj jedinstvenoj devedesetšestogodišnjoj austrijskoj fotografkinji.
Izložba obuhvaća pedeset crnobijelih fotografija koji prikazuju poslijeratno stanje u Beču, poslijeratnu pustoš,ali i scene nadolazećeg gospodarskog čuda. Odabir fotografija predstavlja Elly Niebuhr kao senzibilnu dokumentaristkinju društvenih odnosa.
Elly Niebuhr je rođena 1914. godine u jednoj bečkoj židovskoj obitelji te je kao dvadesettrogodišnja djevojaka pred nacionalsocijalističkim režimom izbjegla u New York, gdje je radila kao portretna fotografkinja te se nakon završetka 2. svjetskog rata vratila u Beč. U Beču se šezdesetih godina prošlog stoljeća profilirala kao tražena modna fotografkinja te je radila za mnogobrojne austrijske novine i časopise.
Niebuhr je prije otprilike godinu dana svoj cjelokupni fotografski arhiv s tisućama negativa donirala bečkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti, a uvid u jedan dio svijeta koji je na njima dokumentiran pružit će upravo ova izložba koja se može pogledati do 17. prosinca ove godine.

Ivana Ćosić
ComPRess Zagreb, Kontaktni uredi Grada Beča

Praška 10, Zagreb