Pedeseta obljetnica časopisa Forum

Akademik Krešimir Nemec, glavni urednik časopisa Forum, tajnica Suzana Jukić, akademik Nikica Petrak, urednik časopisa Forum, prof.dr.sc. Mladen Machiedo, urednik časopisa Forum, član suradnik HAZU-a


Tekst i foto: Nives Gajdobranski
nives.gajdobranski@gmail.com


U HAZU SE OBILJEŽAVA 50 GODINA "FORUMA"
Reprezentativno književno glasilo koje okuplja najbolje

ZAGREB – Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti poziva na proslavu 50. obljetnice časopisa Forum, uz promociju novoga broja. Proslava će se održati u četvrtak, 20. listopada u 18 sati u dvorani Knjižnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, Strossmayerov trg 14.

Na svečanosti će govoriti Akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, akademik Ante Stamać, tajnik Razreda za književnost, akademik Tonko Maroević, akademik Krešimir Nemec, glavni urednik časopisa Forum, akademik Nikica Petrak, urednik časopisa Forum, prof. dr. sc. Mladen Machiedo, urednik časopisa Forum, član suradnik
HAZU-a.

Što reći o "Forumu", mjesečniku Razreda za književnost HAZU, koji slavi ove godine 50. obljetnicu izlaženja? Inicijator za pokretanje časopisa, a dugo godina i njegov pokrovitelj,  bio je Miroslav Krleža. Pripreme za pokretanje "Foruma" započele su 1961. godine, a sve potrebne predradnje obavili su Miroslav Krleža, Petar Šegedin i Marijan Matković. Prvi broj mjesečnika pojavio se u siječnju 1962. Opremu časopisa, koja se bez znatnijih izmjena zadržala do danas, izvela je Majstorska radionica Krste Hegedušića prema likovnom rješenju S. Marića.

Prvi glavni urednik časopisa bio je Marijan Matković, koji  je koncipirao "Forum" kao reprezentativno književno glasilo koje okuplja najbolje snage na polju beletristike i kritičke refleksije. Važnu organizacijsku ulogu imao je tajnik uredništva Ivan Krolo. Nakon Marina Franičevića i Rafe Bogišića, časopis dvadeset godina vodi Slavko Mihalić. Od 2007. do 2010. glavni urednik bio je Nikola Batušić. Sadašnje uredništvo čine Krešimir Nemec (glavni i odgovorni urednik), Mladen Machiedo i Nikica Petrak.

U "Forumu" su objavljeni brojni važni tekstovi hrvatske književnosti. Krleža je bio suradnik časopisa od početka izlaženja pa sve do 1973. U njemu je objavio treću knjigu Banketa u Blitvi te dijelove romana-rijeke Zastave. Krleža je oko "Foruma" okupio skupinu intelektualaca koji su, svaki na svome području, dali bitan doprinos oblikovanju nacionalne kulture i identiteta (Šegedin, Tuđman, Supek, Frangeš i dr.). U pola stoljeća postojanja "Forum" je postao pravi barometar hrvatskoga književnoga i kulturnoga života i u njemu su surađivala sva važnija imena hrvatske književnosti.

U "Forumu" je Mirko Božić tiskao svoj roman Tijela i duhovi, Šoljan Kratki izlet, Marinković je predstavio dijelove svoga romana Never more, Fabrio Berenikinu kosu, Raos Prosjake i sinove, Ladan Bosanski grb, Šegedin Frankfurtski dnevnik, Dubravka Ugrešić Šteficu Cvek u raljama života. Iz dramske produkcije izdvaja se Krležin Put u raj, Matkovićev General i njegov lakrdijaš, Šoljanova Dioklecijanova palača i Romanca o tri ljubavi te Gavranova drama Čehov je Tolstoju rekao zbogom.

Pjesničku proizvodnju predvode naši istaknuti pjesnici (Šop, Tadijanović, Parun, Mihalić, Slamnig, Dragojević, Mrkonjić, Paljetak), a tiskano je i nekoliko pjesničkih antologija. Prevedena su i brojna važna djela najvećih svjetskih pisaca (Dante, Shakespeare, Goethe, Schiller, Goldoni, Rimbaud, Apollinaire, Yeats, Pound, Borges, Montale).

Časopis tiska i priloge iz područja esejistike i znanosti o književnosti, a važnu ulogu ima stalna rubrika "Kronika" koja registrira sve značajnije događaje na području književnosti, glazbe, likovnih umjetnosti, kazališta i filma.

Akademija-Art.hr
19.10.2011.