Pearson i Pitkämäki na Hanžeku

Sally Pearson

Na ovogodišnjem zagrebačkom IAAF atletskom mitingu, popularnom Hanžeku, koji će se 3. rujna održati u Sportskom parku Mladosti na Savi, svoje nastupe potvrdile su još dvije atletske zvijezde Australka Sally Pearson i Finac Tero Pitkämäki

Pearson je aktualna olimpijska pobjednica na 100 metara prepone, a bit će joj to drugi nastup na Hanžeku na kojem je 2011. pobijedila s rezultatom 12,68 sekundi. Australki će to biti i prigoda da u konkurenciji Amerikanki Dawn Harper, Kellie Wells i Queen Harrison još jednom napadne rekord mitinga kojeg je 1999. postavila Kazahstanka Olga Šišigina (12.60).

Pearson je već na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. osvojila srebro i to u utrci u kojoj je foto-finiš odlučivao o raspodjeli medalja. A onda je ušla u pobjedničku seriju. Pearson je olimpijska pobjednica iz Londona 2012., svjetska prvakinja iz Daegua 2011. te ovogodišnja svjetska viceprvakinja iz Moskve. Pearson je 2011. proglašena najboljom atletičarkom svijeta, naslijedivši na tronu našu Blanku Vlašić.

Svoj dolazak na Hanžek potvrdio je i finski kopljaš Tero Pitkämäki, koji je nedavno na mitingu u Bad Köstritzu u Njemačkoj bacio koplje do rekorda sezone (89,03 metra). Pitkämäki je svjetski prvak iz Osake 2007. i srebrni s nedavnog SP-a u Moskvi te brončani s OI-ja u Pekingu.

Bacanje koplja, koje se nakon niza godina vraća na Miting, postaje tako jedan od najvećih šlagera cijelog natjecanja, jer na startnoj listi već su od prije Norvežanin Andreas Thorkildsen, Kenijac Julius Yego te Finci Antti Ruuskanen i Ari Mannio. (Foto: TheAustralian, HRT)