Patrizia Donà: OBJECTS TO WEAR

U četvrtak, 4. listopada u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, otvoriti će se izložba Patrizie Donà, modne dizajnerice i samostalne umjetnice

„Patrizia Donà djeluje na području presijecanja vizualne umjetnosti i dizajna, a svi njeni modni projekti ujedno su i istraživački i eksperimentalni, i primjenjivi za proizvodnju u manjim ili većim serijama nosivih odjevnih predmeta i dodataka. Njen studio, Laboratorio Donà, može se prvenstveno opisati kao mjesto redizajna, rekonstrukcije i recikliranja najrazličitijih nađenih upotrebnih predmeta i reinterpretacije mode kao medija. Fasciniraju je visokoestetizirani, jednostavni i kompleksni mehanički objekti, poput starih pisaćih strojeva i muzičkih instrumenata čije dijelove ugrađuje u svoje kolekcije. Rezultat tih rekonstrukcija nikad nije površno naslanjanje na retro estetiku, već rastuće serije proizvoda koji u sebi oživljavaju izgubljeni senzibilitet za "začudnost" industrijski proizvedenih predmeta.“ (Marko Golub, iz predgovora)
Obavještavamo da će se izložba Patrizie Dona moći pogledati kako je i najavljeno, od četvrtka, 4.10. od 19 sati, no zvanično otvorenje izložbe održati će se, zbog Dana žalosti zbog smrti predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema, u subotu, 6.10. u podne.

Pogledajte galeriju radova!

Patrizia Donà rođena je 1972. godine u Zagrebu gdje je diplomirala na Filozofskom Fakultetu, smjer Povijest umjetnosti i Etnologija. Po završetku studija odlazi u Rotterdam i upisuje studij Modnog dizajna na Willem de Kooning Academie. Za vrijeme i kratko nakon studija radi kod belgijskih dizajnera A.F. Vandevorst u Antwerpenu, te kod istih radi kao stilist na njihovim revijama u Parizu. Diplomirala je 2006. sa Cum Laude, a završna kolekcija “Souvenirs d’ Enfance” nominirana je za nagradu akademije Drempelprijs. Godine 2009. nagrađena je jednom od tri jednakovrijedne nagrade na 43. zagrebačkom salonu. Radove je do sada izlagala u brojnim galerijama, muzejima i na festivalima: Shanghai Biennale, Museum für Angewandte Kunst- Frankfurt, Amsterdam International Fashion Week, Red Light Design-Amsterdam, Dutch Design Week-Eindhoven, Alternative Arts and Fashion Week-Toronto, House of Orange-Ottawa, Fashionclash- Maastricht, 43. zagrebački salon, 36. splitski salon, Dizajn 09/10 Pregled hrvatskog dizajna-Zagreb…

Izložba će se moći pogledati do 13. listopada, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.