Paskaljević otvara Festival tolerancije u Kinu Europa

kada svane

“Kada svane dan” Gorana Paskaljevića otvara 7. Festival židovskog filma Zagreb na kojem će se prikazati i dokumentarac Jakova Sedlara i priča o obitelji Goldstein

Ovogodišnje izdanje Festivala tolerancije – 7. Festivala židovskog filma Zagreb, koje će se održati od 19. do 25. svibnja u Zagrebu, otvara se posljednjim uratkom redatelja Gorana Paskaljevića, filmom “Kada svane dan” snimljenim u srpsko-francusko-hrvatskoj koprodukciji. Ove godine u festivalskom programu prikazuju se tri hrvatska filma, što je najveći broj domaćih filmova na festivalu dosad.

“Kada svane dan” je priča o profesoru glazbe Miši Brankovu (utjelovio ga je Mustafa Nadarević) koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo podrijetlo. Prilikom iskopavanja na mjestu gdje je nekada bio Judenlager Semlin, koncentracijski logor u Beogradu, radnici pronalaze kutiju s dokumentima koju je daleke 1941. zakopao logoraš Isaac Weiss. U kutiji je i nedovršena glazbena partitura pod nazivom ‘Kad svane dan’. Tragajući za istinom o sebi, profesor istovremeno postaje opsjednut dovršavanjem započete kompozicije i izvođenjem maestralne molitve za mrtve na mjestu nekadašnjega logora.

{youtube}nGeefEdh0T0|500|400|0{/youtube}