Skip to content

Pariz – Hrvoje Dumančić: Chevaux 9909

Konji povezuju gradove-prijatelje

Izložba skulptura “Chevaux 9909” Hrvoja Dumančića

Akademski kipar Hrvoje Dumančić u francuskom gradu Rueil-Malmaison imao je 19. svibnja svečano otvorenje svoje samostalne izložbe na kojoj je izložen postav iz ciklusa “Chevaux 9909”, a sastoji se od konjičkih skulptura nastalih u poslijednjih deset godina. Hrvoje Dumančić nagrađivani je umjetnik koji se posebice zauzima za popularizaciju umjetnosti na temu konja.

Dumančić u Francuskoj izlaže posljednjih desetak godina te je tamo već poznato i cijenjeno ime. Sam umjetnik je bio pozitivno iznenađen velikom podrškom grada, odličnom organizacijom te dobro posjećenom otvaranju izložbe kojoj su nazočili brojni ugledni gosti, gradonačelnik Rueil Malmaisona i ministar Francuske vlade za odnose s parlamentom, Patrick Olllier, hrvatski veleposlanik Mirko Galić, direktorica Hrvatske turističke zajednice u Parizu Marina Tomas-Billet, vojvoda od Dalmacije Jean-François Reille-Soult.

Također, izložba je organizirana u okviru suradnje između gradova Rueil-Malmaison i Dubrovnika, a mogla se razgledati od 17. do 30. svibnja 2011. godine u Forum de la Médiathèque u francuskom gradu Rueil-Malmaison. Izložba je organizirana uz pomoć navedenih gradova, a dodatno su je podržali Veleposlanstvo RH u Francuskoj i Ured hrvatske turističke zajednice u Parizu. Ministarstvo kulture RH I Grada Zagreb. Ovaj je projekt dogovoren krajem 2010. godine prigodom posjeta Dubrovniku g. Patricka Ollier-a, gradonačelnika grada Rueil-Malmaison i ministra zaduženog za odnose s Parlamentom.

Kako je rekao Patrick Ollier, ministar za odnose s Parlamentom i gradonačelnik Reuil-Malmaison-a, "Ova izložba je prva velika akcija koju poduzimamo s gradom Dubrovnikom i tomu se iskreno veselim. Početak je to i šire razmjene koju ćemo organizirati, koliko u Rueil Malmaisonu, toliko i u Dubrovniku. Siguran sam da će Hrvoje dodirnuti ne samo naš senzibilitet, nego da će također osvojiti i naše prijateljstvo. Njegov talent, koji itekako nadmašuje granice Hrvatske, zaslužuje biti priznat, a, čini mi se, i neizbježno prepoznat u pobratimljenom gradu. Želim da prijateljstvo koje nas sad veže s fantastičnim gradom Dubrovnikom i njegovim stanovnicima bude kao Dumančićeve skulpture, poput bronce – neuništivo".

See also  Pula - Ana Vivoda: Bilježenje tragova

Hrvoje Dumančić je prigodom otvorenja poklonio gradu dio skupture koja se sačinjavala od dva konja u igri, jedan je poklonjen gradu Ruiel Malmaisonu, dok će drugog uručiti već ovo ljeto gradu Dubrovniku, ovo je još jedna gesta umjetnika u povezivanju dvaju gradova na ovaj simboličan naćin.Grad je otkupio jednu umjetnikovu skulpuru I biti će uvrštena u fundus muzeja grada.

Sljedeće godine dogovorena je nova izložba u dvorcu od vojvode od Dalmacije Jean-François Reille-Soult u gradu Angeru, a u suradnji s turističkom zajednicom, planiraju se novi projekti za nove izložbe i suradnja. U Parizu će Hrvoje Dumančić boraviti dva mjeseca, kao jedan od predstavnika hrvatskih umjetnika u Cite international des Arts u Parizu, gdje ima stan i atelje. Tu stipendiju dobije šest umjetnika godišnje iz Hrvatske. Nakon ove izložbe, trebao bi izlagati u 8. mjesecu u Londonu I Dubrovniku.


Hrvoje Dumančić

Akademija-Art.hr
04.06.2011.