Papa započeo sinodu o novoj evangelizaciji

Papa Benedikt XVI. je u nedjelju svečanom misom na Trgu svetog Petra započeo sinodu o novoj evangelizaciji koja okuplja 262 nadbiskupa, biskupa, predstavnika katoličkih redova i istočnih crkava

Papa je u homiliji podsjetio da je Drugi vatikanski koncil, čija se pedeseta godišnjica također obilježava, bio sveobuhvatan izraz duhovnog i pastoralnog dinamizma XX. stoljeća.

Godišnjica početka Koncila proslavit će se u četvrtak, kada će i početi Godina vjere koju je Papa odlučio proglasiti kako bi se obilježila pedeseta godišnjica Drugoga vatikanskog koncila i u vrijeme krize društva vratila kršćanskim vrijednostima.

Benedikt XVI. je na početku svečanosti proglasio i dvoje novih naučitelja Crkve.

Oboje su teolozi i propovjednici Evanđelja koji su već odavna proglašeni svecima, Španjolac Ivan Avilski (1499.-1569.) i Njemica Hildegarde de Bingen (1098.-1179.). Hildegarde de Bingen četvrta naučiteljica Crkve nakon Katarine Sijenske, Tereze Avilske i Terezija iz Lisieuxa.

Naučitelj Crkve titula je koju dobiju sveci koji su u velikoj mjeri pridonijeli teologiji i doktrini. Dodjeljuje se jako rijetko, samo nakon smrti i nakon proglašenja svetim, a prije 1970. dodjeljivala su se samo muškarcima.

Benedikt XVI. sazvao je sinodu biskupa iz cijeloga svijeta kako bi zajedno pokušali pronašli načine za novu evangelizaciju, u času kada kršćani gube utjecaj u Europi i žrtve su diskriminacije u nekim dijelovima svijeta.

Od nedjelje 7. listopada do 28. listopada sinoda će se baviti tom veoma važnom temom, glavnom zadaćom ovog Pape koji je 2010. osnovao novu službu zaduženu za izradu strategije.

Biskupi će se na ovom skupu baviti i brzom i kaotičnom evangelizacijom zemalja juga gdje su katolici katkad žrtve progona i prijetnja, osobito islamističkih, kao i suparništva pentekostnih skupina.

Posljednju sinodu o evangelizaciji sazvao je Pavao VI. 1974., ali kriza Crkve u nekad kršćanskim zemljama nije tada bila tako naglašena.

Foto: Tony Gentile/REUTERS