Papa Franjo: ‘Ne brbljajmo! Ne budimo uglađeni kršćani s lošim osobinama!’

papa franjo

Kršćanin se mora oprijeti napasti da se miješa u život drugih – istaknuo je papa Franjo u propovijedi na jutarnjoj misi u subotu 18. svibnja, , susalvljenoj u kapeli Doma Sveta Marta s don Danijelom Grechom, iz Rimskog vikarijata, na kojoj je sudjelovala skupina studenata Papinskog lateranskog sveučilišta na čelu s rektorom msgr. Enrikom Dal Cavolo, te Kiko Argüello, Carmen Hernández i Mario Pozzi iz Neokatekumenskoga puta, kao i Roberto Fontolan i Emilia Guarnieri iz pokreta Comunione e Liberazione

Što tebe briga?, na tom upitu koji je Isus uputio Petru, koji se miješao u tuđi život, u život učenika Ivana, kojeg je volio Isus, Papa je zasnovao prijepodnevnu propovijed. Petar je – istaknuo je Papa – vodio dijalog ljubavi s Gospodinom, a potom je taj dijalog skrenuo s pravoga puta, i Petar je bio u napasti: „Miješati se u život drugih”. A to se prostački veli, „bio je njuškalo” – primijetio je Papa a potom se osvrnuo na dvojako miješanje u tuđi život.

Jedan je uspoređivanje, uspoređivati se s drugima. Kada je u tijeku uspoređivanje, obično se javlja gorčina a također i zavidnost, a zavist nagriza kršćansku zajednicu, nanosi joj veliku štetu, đavao upravo to želi. Drugi je pak način brbljanje. Započinje u rukavicama, a završava guljenjem kože bližnjega – ustvrdio je Papa.

I u Crkvi se puno brblja! A i mi kršćani puno brbljamo, a brbljanje je međusobno guljenje kože. Međusobno nanošenje štete. To je kao da se želi umanjiti drugoga, umjesto da rastem, trsim se da drugi bude manji od mene i tek se tada osjećam velik. Ne ide to tako! Izgleda da je lijepo brbljati… Ne znam, ali izgleda lijepo. Najprije ogovaraš jednu osobu, potom drugu, pa opet drugu i na koncu te od toga zaboli trbuh. A zašto? Brbljanje je takvo, u početku ti godi potom te ništi, uništi ti dušu. U Crkvi su razorna brljanja, zaista su razorna… jer je u njima pomalo i Kainov duh: ubiti brata jezikom; ubiti brata – protumačio je Sveti Otac.

Idući tim putom bivamo uglađeni kršćani s lošim osobinama – istaknuo je Papa pitajući se kako se predstavlja brbljanje. Obično činimo tri koraka: obmanjujemo, kada govorimo samo ono što nama odgovara, a drugo se ne spominje jer nam to ne odgovara. Neki se smiju… Ali, je li ili nije tako? Upitao je Papa i nastavio: Jesi li vidio što je? I ide dalje. Drugi je ogovaranje: kada netko zaista ima neku manu, ili je nešto strašno učinio; to pripovijedati, praviti se novinar… I tako je uništen dobar glas osobe. A treći je pak laganje: govoriti neistinu o nekomu. To je istinsko ubijanje brata. Sve je – i obmanjivanje, i ogovaranje, i laganje – grijeh! To je zaista grijeh. To je šamaranje Isusa u osobi Božje djece, njegove braće – ustvrdio je papa Franjo dodajući.

I s nama Isus postupa kao s Petrom kad ga je opomenuo: što te briga? Gospodin nam doista pokazuje put. Brbljanja ti neće učiniti dobro, jer će te odvesti duhu razaranja u Crkvi. Zato me slijedi! Ova je Isusova riječ vrlo lijepa, jasna je, puna ljubavi prema nama. Kao da je rekao: Nemojte maštati misleći da je spasenje u uspoređivanju s drugima ili u brbljanju. Spasenje je u nasljedovanju mene. Valja slijediti Isusa – upozorio je Sveti Otac a potom potaknuo na molitvu.

Molimo danas Gospodina da nam udijeli milost da se nikada ne miješamo u život drugih, da ne budemo uljudni kršćani s lošim osobinama, da slijedimo Isusa, da na njegovu putu idemo za njim. A dovoljno je to – zaključio je Papa Franjo.

Papa je tijekom propovijedi podsjetio i na jedan prizor iz života svete Male Terezije koja je Isusa pitala zašto nekomu daje puno a nekomu malo. Tada je starija sestra uzela naprstak i čašu te ih napunila vodom a potom je upitala Tereziju: što je punije. Oboje su puni, odgovorila je buduća svetica. Tako Isus postupa i s nama, ne zanima ga jesi li velik ili malen. Jedino ga zanima jesi li pun njegove ljubavi – ustvrdio je Papa. (Foto: Radiovatican.va, Rv/Bitno.net)