Zbog curenja informacija pokrenute su tri istrage od kojih je jedna nazvana Vatileaks

Komisija će istražiti otkud cure povjerljive informacije iz vrha Crkve

Benedikt XVI. ustanovio je posebnu komisiju koja treba razotkriti kako i zašto su neke povjerljive informacije iscurile iz Vatikana. Postoje tako tri istrage o izlasku povjerljivih vatikanskih dokumenata, kao što je pismo Papi o korupciji ili prenošenje izjave palermskog kardinala kako će Benedikt XVI. biti još 12 mjeseci papom, u javnost, odnosno talijanske medije, piše Večernji list. 
Državno tajništvo pokrenulo je administrativnu istragu o skandalu nazvanom „Vatileaks”. Promicatelj pravde Vatikanskog suda pokrenuo je kaznenu istragu. Treću istragu je, dakle, pokrenuo Benedikt XVI., koji želi rasvijetliti cijeli slučaj. Zanimljivo je i to što je pokretanje tih istraga obznanio zamjenik državnog tajnika mons. Angelo Becciu u razgovoru u vatikanskom glasilu Osservatore Romanu, a koji je s njime vodio glavni urednik toga lista Giovanni Maria Vian.
Angelo Becciu drži kako je Papa bio uvijek upoznat sa slučajem koji ga je ožalostio, ali je odlučan u otkrivanju onih koji su naštetili ugledu Vatikana. Vatikanska kurija ne smije biti mjesto zavjera i karijerizama i potrebno je stvoriti atmosferu povjerenja, piše Osservatore Romano. Mons. Becciu govori o kukavičluku onih koji su odgovorni za curenje povjerljivih informacija, a koji su obvezni biti suzdržiljivi.
– Potrebno je vratiti međusobno povjerenje unutar kurije, odnosno korektno i povjerljivo ponašanje – kaže Becciu. S kojim bi se kaznenim djelom moglo optužiti autore davanja povjerljivih informacija? Vjerojatno kazneno djelo s kojim bi se nekoga moglo optužiti zbog „Vatileaksa“ je odavanje službene tajne i širenje kleveta.
Izvor: 24 sata

Akademija-Art