‘Paklena naranča’ slavi 50. Rođendan

 
Paklena naranča, dijabolična priča Anthonyja Burgessa o maloljetničkom ultranasilju ove godine slavi 50. rođendan, a i danas se taj kultni roman smatra jednim od najutjecajnijih književnih djela pop-kulture čiji su utjecaji vidljivi u glazbi, literaturi, filmu, modi i stripu, od Davida Bowieja i Johnnyja Rottena do South Parka i Simpsona 
 
Kako bi proslavila obljetnicu Paklene naranče, koju je Time uvrstio na listu 100 najboljih romana napisanih na engleskom jeziku u 20. stoljeću, u lipnju će Međunardona zaklada Anthony Burgess biti domaćin mulitidisciplinarne konferencije koja će se baviti njezinim dubokim i trajnim utjecajem na kulturu i društvo. 
 
Burgessov literarni junak Alex dane provodi u školi, a po noći sa svojom bandom droogsa (prijatelja), uz milozvučje klasične glazbe, kreće u pljačke, premlaćivanja i silovanja bespomoćnih. Stanley Kubrick 1971. snimio je kontroverznu filmsku adaptaciju, ali dok se hvaljeni istoimeni film zbog izvrsnih scena brutalnosti odmah povezuje s nasilnom stranom priče, u knjizi je zapravo jezik kojim je pisana njezin najznačajniji i najrevolucionarniji aspekt. 

Žargon koji 15-godišnji protagonist Alex koristi – neobična mješavina ruskog i drugih slavizama, engleskog cockney rimovanja te primjesa ciganskog i gay slenga omogućio je Burgessu da Alexova vražja djela predstavi komičnima, lako probavljivima, ako ne i opravdanima, smatraju kritičari. 

Utjecaj knjige na glazbu je dalekosežan. Mnogi su prepoznali aspekte Alexa u blještavilu Ziggyja Stardusta, izmišljenog lika rock zvijezde čiju je ulogu preuzeo David Bowie ranih sedamdesetih kao i u oholom Johnnyju Rottenu, imenu koje je preuzeo pjevač punk benda Sex Pistolsa John Lydon. Brojne su grupe uzele svoje ime iz knjige poput Heaven 17 i MolokoRamonesi su napisali pjesmuDurango 95 po automobilu iz knjige. Braziliska heavy metal grupaSepultura iskoristila je radnju Paklene naranče za svoj konceptualni album A-Lex

Antiutopijska postavka knjige i estetika nasilja može se prepoznati i u književnim radovima JG Ballarda, Philipa K Dicka, Williama Gibsona, Chucka Palahniuka. Također i u nasilnim filmovima poput American Psycho, The Hunger Games, te u TarantinovomReservoir Dogs i njegovom slavnom scenom mučenja.

Akademija-Art