Skip to content

PagArtFest​ival od 1. do 14.kolo​voza

logoPAF

Otok Pag zadnjih godina preporođen je turizmom. Moguće zato jer otok nudi mnoge sadržaje prihvatljive mladima pa dolaze iz čitavog svijeta uživati u moru i dinamičnim zabavama, a otok postaje europskom turističkom destinacijom i doživljava najveći mogući ovodobni procvat

Tomu pridonose i mnoge manifestacije koje se održavaju tijekom ljeta u kulturi – koje snaže otočni i hrvatski turizam. Zanimanje posjetitelja za ovoljetni 15. PagArtFestivala je veliko – održavati će se od 1. do 14. kolovoza – u Crkvi sv. Frane u Pagu (Franjevački trg, Pag).

PAFplakat2013

Podsjtet ćemo čitatelje (s kojom riječju o festivalu) iako unatrag 14 godina sadržajno i uspješno djeluje PagArtFestival jer uglavnom dovodi istaknute glazbene umjetnike, kako iz Hrvatske, tako iz svijeta – koji izvode i prdočavaju ozbiljnu glazbu u ozbiljenoj izvedbi za najozbiljeniju publiku, a kadkad uz umjetnička događanja druge vrste …

Ovoga ljeta u prvom planu je glazba Johannesa Brahmsa, na čak tri od šest koncerata: klavirski recital Lovre Pogorelića 1. i komorni koncerti 3. i 9. kolovoza. U komornim programima organizatori su odabrali djela koja je Brahms napisao za violu (točnije, transkribirao) , e kako bi unaprijedio violu kao pravi koncertni instrument.

Lovro
Lovro Pogorelić

Program 15. Pag Art Festivalu zaista je sadržajan. Vodstvo festivala je vrlo počaćeno jer na festival dolazi čuveni Andrei Gridchuk, jedan od najboljih ruskih i europskih violista. Posebno im je drago jer ugošćuju Felixa Korobova, violončelista i dirigenta (koji je šef –dirigent moskovskog muzičkog teatra „Stanislavski”). Zajedno s ruskom violisticom Marijom Tepljakovom, proslavljenim violinistom Nikitom Boriso-Glebskim i Lovrom Pogorelićem izvest će Brahmsov klavrski kvartet posvećen Clari Schumann, Brahmsovoj prijateljici koja ga je i praizvela. Zaista se izvodi (iznimno), zato jer je vrlo zahtjevan za izvođače. Ipak na festivalu već 14 godina njeguju uhodan koncept zahtjevne muzičke literature a što publika prepoznaje i poštuje.

felix
Felix

Spomenimo – već tradicijski – na festivalu pokazuju zagrebačku gitarističku školu koja je zapravo čitavo jedno oveće razdoblje međunarodno poznata (kao sustavno najjača), a eto na festivalu ponovno će nastupiti Krešimir Bedek, višestruki pobjednik ponajboljih svjetskih gitarističkih natjecanja, kao i mladi gitarist Ivor Horvatić. To je još jedan snažan argument ali i odrednica-predstavljanje odabranog mladog hrvatskog glazbenika.

Pozvali su i pjesnika Zvonimira Baloga, najnagrađivanijeg hrvatskog pjesnika za djecu i mlade koji će mnogima osvježiti sjećanje na djetinjstvo. Spomenimo još i pijanista Axella Lenarduzzija koji će pokazljivo donijeti umjetnički dašak pariškog duha.

Andrey Gridchuk
Andrey Gridchuk

Organizator festivala je Umjetnička udruga “Lovro&Nina” iz Zagreba, a osnivač i umjetnički voditelj festivala ugledni je hrvatski pijanist Lovro Pogorelić, podrijetlom Pažanin.

Ivan Raos

Optimized by Optimole