Padaju kamate na kredite u švicarskim francima?

swiss-franak

Kamate na kredite u švicarskim francima padaju, bit će kao u ugovoru. Najvažnija je to izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju. Prijedlog zakona Ministarstvo financija dalo je na javnu raspravu. Zakon bi trebao zaštititi građane i uvesti red

Nacrt zakona je objavljen, javna rasprava otvorena. Ministar Linić među ostalim želi ograničiti kamate na stambene kredite, ali i visinu dopuštenog minusa na tekućim računima.

Iz Udruge banaka više ne žele polemizirati s Vladom, no prije 10 dana javno su se usprotivili Linićevoj intervenciji. Kako je tada objasnio predsjednik Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček, bilo kakvo administrativno upletenje u tržišne veličine nije dobro.

Ni ocjena dijela struke nije zadovoljavajuća. Ministar Linić, kaže Marijana Ivanov iz Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, ima dobre želje, no nacrt zakona nije dobar: Ne daje pravu zaštitu potrošačima jer maksimalno visina kamatnih stopa osim preko efektivne kamatne stope na bilo koji drugi način nije ograničena, to znači da može ići praktično do 11 posto. Praktično će banke odobravati još manje kredita i biti još manje zainteresirane za poslovne aktivnosti u Hrvatskoj, a građani će teže dolaziti do kredita banaka što znači da će cvjetati tržište crnih kredita, smatra Ivanov.

U Hrvatskoj je danas 300.000 blokiranih računa, milijun i pol građana živi s minusom na tekućem računu, dok banke na tim istim minusima na kamatama godišnje zarade 800 milijuna kuna.