Ovrha na žigu Indexa.hr u korist Severine

Severina

Severina

Državni zavod za intelektualno vlasništvo potvrdio je danas da je na temelju rješenja nadležnog suda upisana ovrha nad žigom čiji je nositelj Prva stranica d.o.o., dugogodišnji nakladnik portala Index.hr, u korist pjevačice Severine Vučković

Iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo objasnili su da se u Registar žigova upisuju sve promjene vezane uz neki registrirani žig, pa se tako upisuje i pokretanje postupka ovrhe nad žigom.

Od trenutka upisa u registar, ovrha ima učinak prema trećima, što znači da treća osoba koja eventualno kupuje ili u licenciju uzima žig, ne može kasnije tvrditi da joj nije bilo poznato da se nad žigom vodi ovrha.

Kako pišu “Jutarnji list” i “Večernji list”, nakon pravomoćnosti rješenja vještaci će procijeniti stvarnu vrijednost žiga, a Severina svoju odštetu naplatiti prodajom žiga na javnoj dražbi, osim ako se nakladnik Index.hr ne predomisli i Severini isplati odštetu, kako bi na taj način spasio svoje ime.

Autor portala Index.hr Matija Babić danas je na svom Facebooku profilu komentirao navode iz novina s objašnjenjem da nisu istiniti jer, kako kaže, ovršena tvrtka nije vlasnik domene Index.hr.

O spornom žigu i logotipu na koji se Severina upisala nije ponudio objašnjenje. Na upit o drugim navodnim dugovanjima koje ima, odnosno, izbjegavanju plaćanja obveza kroz mijenjanje tvrtki koje su bile istaknute kao nakladnik portala Index.hr, Babić je kazao: “Prije ću platiti Severini nego državi”.

Portal www.index.hr je u svibnju 2004. objavio vijest o postojanju Severine snimke intimnog odnosa s jednim muškarcem. Uz tu vijest, portal je objavio i nekoliko fotografija tzv. “screenshotova” iz te video snimke, zbog čega je Severina podnijela tužbu protiv Prve stranice d.o.o., nakladnika portala Index.hr.

Prije nekoliko godina sud je donio odluku da ta tvrtka zbog objavljenih fotografija mora Severini isplatiti odštetu od 100.000 kuna, no to se do danas nije dogodilo. Severina i njezin odvjetnički tim zato su se, nakon brojnih mjera i pokušaja ovršavanja računa odlučili da portalu uzmu njegovo ime.

Sve te godine trajali su sudski sporovi za naknadu štete, ali se nakladnik Index.hr kroz godine mijenjao, čime se vjerojatno nastojalo izbjeći plaćanje pojedinih obaveza. Tako je tvrtka Prva stranica bila nakladnik portala Index.hr (direktor i vlasnik Matija Babić), a poslije je to postala tvrtka Index promocija. (Foto: novilist.hr, Hina)