Kakva bi to lista bila bez modne ikone Anne Wintour koja je na prvome mjestu, a u stopu je slijede modna novinarka Caty Horyn, Natalie Massenet, Miuccia Prada, Pat McGrath…
 
Iz sezone u sezonu slušamo modne diktate onih koji se zaista razumiju u modu, a ako ste se pitali tko to zapravo vodi modnu industriju, CNN donosi odgovore – ljestvicu deset žena koje vladaju vašim ormarima. Sudeći prema modnoj ljestvici, zaista je riječ o ženama koje i te kako znaju svoj posao.

Na prvome mjestu je, naravno, Anna Wintour koja na modu ne utječe samo kao urednica američkog Voguea nego i globalno. "Čeličnu lady" modne industrije u stopu prati modna kritičarka New York Timesa Cathy Horyn, kojoj je Armani svojedobno zabranio da dođe na njegove revije nakon što ga je iskritizirala. 

Na trećemu mjestu je vlasnica online-trgovine Net-A-Portera Natalie Massenet, a slijede je Miuccia Prada koja je izgradila zaista impresivno modno carstvo te Pat McGrath, vizažistica koja svake sezone radi na nekoliko revija istodobno, a radi i kao savjetnica za neke kozmetičke brendove.

Žena koja je Burberry učinila jednim od najluksuznijih brendova u svijetu mode Angela Ahrendts zaslužila je šesto mjesto, a uz bok joj stoji Diane von Furstenberg, koja svojim modnim kreacijama veliča žene, a uza sve to je i predsjednica Američkog udruženja modnih dizajnera. Na osmome mjestu je kći Bertranda Arnaulta, Delphine, koja ima potencijala da postane jedna od najuglednijih poslovnih žena u Francuskoj s obzirom na to da je šefica i Diora i LVMH-a. Deveto mjesto čvrsto drži urednica talijanskog Vogue Franca Sozzani koja je prigrlila plus-size modele, a deseto mjesto zauzela je britanska dizajnerica Phoebe Philo koja je transformirala Celine u sam modni vrh.

Izvor: JB / Vecernji.hr

Akademija-Art