Skip to content

Čović: BiH će se raspasti bez Hrvata


 
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da će se Bosna i Hercegovina raspasti ako se pokuša napraviti država u kojoj ne bi bilo Hrvata proglasivši rješavanje hrvatskog pitanja ključnim preduvjetom za stabilizaciju stanja u zemlji
Čović je sudjelovao u emisiji uživo Bosanskohercegovačke televizije zajedno s čelnikom Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem s kojim se prvi put javno sučelio nakon što je u Domu naroda zahvaljujući glasovima dva HDZ-a ta stranka isključena iz vlasti. 

Ključ rješenja za BiH je pitanje pozicije Hrvata što se ne želi prihvatiti kao realnost. Sve drugo je podvala Hrvatima i igranje na kartu da ćemo iseliti i da nas neće biti za pedeset godina. Ako netko misli da će BiH biti bez Hrvata, ja poručujem da će se takva BiH raspasti, rekao je Čović. 

I Tihić se složio da su Hrvati najmanje ravnopravni u BiH dodajući da se protivi nametanju rješenja. Ja sam protiv toga da Bošnjaci biraju hrvatskog predstavnika, rekao je Tihić. 

Zamjerio je Čoviću što je njegova stranka glasovala za isključenje SDA iz Vijeća ministara, iako je ta stranka na posljednjim općinskim izborima potvrdila najveći legitimitet među Bošnjacima. 

Obojica su komentirala i mogućnost rješenja političkog zastoja u Mostaru u kojemu se vodeće hrvatske i bošnjačke stranke ne mogu dogovoriti oko načina održavanja izbora. Tihić je istaknuo da Mostar treba zadržati posebni status, dok je Čović ocijenio da grad treba ustrojiti kao sve druge sredine.