Ovacije Splićana za prvu predstavu koju je potpisao Dinko Bogdanić

S oduševljenjemn i dugotrajnim pljeskom kakav se odavno nije čuo u HNK Split, popraćena je u subotu navečer premijerna izvedba Minkusova baleta Don Qujiote, jednog od najpopularnijih i na svjetskim  pozornicama najizvođenijih bijelih baleta
Ovacijama je nagrađen Dinko Bogdanić, redatelj i koreograf  prave „baletne poslastice“, ravnatelj splitskog Baleta kojem  je ova premijera bila i prvo predstavljanje zahtjevnoj publici  koja nije „pronašla“ zamjerke.
– Predivno! Odlični kostimi, scena, glazba, režija, plesači. Pravi užitak za oči i dušu, komentirali  su Splićani oduševljeni drugačijim Don Quijoteom.
Naime, za razliku od dosadašnjih koncepcija, Bogdanićev Don Quijote odbacuje ležernu neodgovornst za druge te pruža pomoć mladima, lijepima i zaljubljenima. Bori se za mladi par Quitri i Basilija, za njihovu strasnu i čistu ljubav i sreću,  dosljedan je borac  protiv nepravde i sile. I njegova Dulcineja je drugačija, u ovoj predstavi pojavljuje se upravo onakvom kakvom je Don Qujiote zamišlja. Bogdanić je skratio i uobičajene pantomimske dijelove, u njegovoj predstavi pleše se „od početka do kraja.“
Gotovo svaku točku publika je nagradila pljeskom, naročito uloge zaljubljenog para Quitri i Basilia koje su tumačili solisti Baleta HNK Split Ieva Karpilovska i Yassaui Mergalijev. Odlična kao i uvijek bila je Irina Čaban u ulozi Dulcineje. Naslovnu  ulogu Don Quijotea igrao je Lev Šapošnikov, a njegovog vjernog Sancha Pansu Daniel Jagar. U ostalim ulogama nastupio je gotovo kompletan baletni ansambl splitskog HNK-a i to je, tvrde splitski kulturnjaci, iznimno, iznimno vrijedno jer mnogi „stariji“ odavno nisu „obuli papučice“ i stali na daske. Orkestrom HNK Split ravnao je maestro Hari Zlodre, scenografiju potpisuje Dinka Jeričević, a kostimografiju Barbara Bourek.
– Ugodno sam iznenađena. Svaka čast Dinku. Pelijepo. Cijeli ansambl je odličan, kazala nam je nakon premijere gospođa  Gorjana Raunig koja je davne 1968. godine na daskama splitskog teatra plijenila kao Quitri, u prvom integralno postavljenom baletu Don Quijote u Splitu.
–  Uzbuđen sam. Drago mi je da je publika prepoznala kvalitetu mog rada, izjavio je Dinko Bogdanić koji je najavljući predstavu prije nekoliko dana splitskim novinarima kazao kako se i sam osjeća kao Don Quijote jer se bori protiv vjetrenjača.

Foto: Matko Biljak
Izvor: Vecernji.hr