Otvoreno pismo Vilima Ribića predsjedniku RH

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić uputio je otvoreno pismo predsjedniku Republike Ivi Josipoviću u kojem ga poziva da za nacrt prijedloga zakona o uskrati pojedinih materijalnih prava zaposlenima u javnim službama, kojim se poništavaju odredbe kolektivnih ugovora, zatraži ocjenu ustavnosti

Ribić upozorava da se radi o suspenziji demokracije u dijelu socijalnog života zemlje budući da se tim zakonom dovode u pitanje ustavne odredbe o pravu na kolektivno pregovaranje i pravu na sindikalno organiziranje. Očekujemo da ćete prepoznati esencijalnu važnost ovoga problema i iskoristiti svoju ustavnu mogućnost da prilikom potpisivanja zakona, odmah ga pošaljete Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti, sukladno vašim ustavnim ovlastima, stoji u Ribićevom pismu.

Smatramo to i vašom dužnošću spram svih građana ove zemlje, neovisno o političkom opredjeljenju, članstvu u sindikatu i svjetonazoru. Također poziva Predsjednika da zbog krucijalne važnosti tog pitanja hitno sazove sjednicu Vijeća za socijalnu pravdu.

Upozorava da se predloženim zakonom ruši jedno od najvažnijih načela civiliziranih društava da se ugovori moraju poštovati. Tim se zakonom ruši sustav, i ovako slabašnih, kolektivnih radnih odnosa u zemlji, jer se kolektivno pregovaranje pretvara u besmisleni napor sindikata i poslodavaca, smatra Ribić i pita tko će uopće pregovarati, ako vlast može poništiti odredbe sklopljenog ugovora.

Kolektivni ugovor tako gubi sadržaj pravne obaveznosti ugovorenih prava, time ga vlast pretvara u dogovor, a ne ugovor. To stvara ozbiljnu pravnu nesigurnost čime se potkopava društvena stabilnost zemlje. Takvim postupcima vlasti onemogućuje se i pravo na štrajk za prava koja zakon poništava, jer štrajk protiv zakona nije zakonit. Radi se o pravima koja su uvijek i svagdje materija kolektivnih ugovora, time pravo na štrajk postaje formalno pravo s kojim radnici ne mogu postići ništa, jer ono što postignu već se sutra može derogirati zakonom, navodi Ribić.

Zakon je donesen kao supstitut neodržanih pregovora sa sindikatima, jer je vlast propustila u datom roku pregovarati sa sindikatima na čije se ugovore odredbe zakona odnose. Zbog propusta izvršne vlasti olako i krajnje neodgovorno zadire se u temeljna načela demokratskog poretka, ističe Ribić.

Izvor: HRT