Otvoreno pismo uredništva Hrvatskog filmskog ljetopisa

OTVORENO PISMO UREDNIŠTVA HRVATSKOG FILMSKOG LJETOPISA

Treba zaštititi filmsku kulturu na HTV-u!
Otvoreno pismo ministrici kulture i njeznom zamjeniku uputilo je Uredništvo Hrvatskog filmskog ljetopisa, a potpisan je dr. Nikica Gilić, glavni urednik. Evo što u pismu stoji:
– Pozivamo Vas, u skladu s temeljnim odrednicama razumne kulturne politike: zaštitite filmsku kulturu na HTV-u!
Podsjećamo Vas da je filmska umjetnost nezaobilazna u kulturnom životu, te da je film jedan od temeljnih sadržaja svih javnih televizija, uvelike zato što je idealan za prikazivanje na televiziji. S obzirom na promjene u zakonskom reguliranju HRT-a, voljeli bismo da se prekine „filmocid“, oblik kulturocida u kojem središnja TV kuća uništava jedno od najvažnijih područja svoga djelovanja. Filmovi se na javnoj televiziji prekidaju reklamama kao da nema razlike između filma i nogometne utakmice, mnogi termini za prikazivanje filmova odgovaraju samo onima koji noću ne moraju ili ne mogu spavati, a postojanje emisija o filmu, čini se, nikome u vodstvu javne televizije nije bitno.
Takvo nekulturno ponašanje smatramo i znakom posrnule poslovne logike – filmovi (i stari filmovi i domaći filmovi) imaju široku publiku, pa bi barem to trebalo biti razlogom da ih se prikazuje cjelovite, bez prekidanja, i to u elitnim terminima. Televizija je nekoć znala što je dobar i kulturno vrijedan film. Zašto to ne bi znala i danas?
Iz iznesenih razloga predlažemo da u zakon o Hrvatskoj televiziji unesete ove zahtjeve: 1.) poštivanje integriteta (cjelovitosti) audiovizualnog djela, kako se ne bi prekidali reklamama; 2.) organizacijsko praćenje umjetnosti pogodnih za TV prezentaciju, jer javnoj televiziji treba Filmska redakcija, treba je opet osnovati kako bi mogla štititi film na javnoj televiziji. –
Tako piše u Otvrenom pismu a s poštovanjem se potpisuju Uredništvo Hrvatskog filmskog ljetopisa, te dr. Nikica Gilić, glavni urednik.
Nives Gajdobranski

Akademija-Art.hr