Skip to content

Otvorenje izložbe slika Antuna Borisa Švaljeka

Svaljek Airlines

Izložba istaknutoga hrvatskoga akademskoga slikara Antuna Borisa Švaljeka održat će se u Galeriji Zrinski hotela Palace, Trg Josipa Jurja Strossmayera 10, u Zagrebu. Otvorenje izložbe u prisutnosti umjetnika bit će u petak, 20. prosinca 2013. godine u 19.30 sati. U prilogu: predgovor katalogu izložbe i fotografije djela

“Raj zemaljski” i sva čuda svijeta Antuna Borisa Švaljeka

Malo je umjetnika u našoj sredini koji tako duhovito, otkačeno i razigrano oslikavaju svoje misli, zamišljaju različite situacije i stvaraju svoj osobni fantastičan svijet kao što to čini slikar Antun Boris Švaljek. Švaljek je majstor igre, on će na svojim platnima u stalne slikarske teme povezati legende, prizore iz Biblije, povijest i aktualnu društvenu stvarnost, brodove i vojske koje se bore do istrebljenja, svoje zagorske brege i dalmatinske brodove i pruge, sve je za njega sjajna slikarska tema.

Jednom je oslikan „Raj zemaljski”, „Ptica trkačica”, u bujni se privatni vrt uselila limena „Tica hodačica u tenisicama”, a na posebno zanimljiv način oslikan je popularni pučki svetac „Sveti Juraj srednjevjekovni” koji je dugačkim kopljem sa svojega bijeloga konja oborio i dokrajčio ljutoga zmaja u dolini na čijim su brežuljcima dvorci i kule. A Sveti Juraj je jedna od klasičnih tema u crkvama i baroknim dvorcima Hrvatskoga zagorja, gdje se s tom temom umjetnik upoznavao od ranoga djetinjstva. Stoga nije nikakvo čudo što je Sv. Juraj dobrodošla Švaljekova tema jer je taj svetački lik u postbaroknim varijacijama popularan ne samo u Hrvatskom zagorju, već i u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj. Naslikat će Švaljek i svoj Autoportret, pjesnike i prijatelje, slavnoga filmaša Orsona Wellesa, podsjetit će se slikom i ratnoga dnevnika s kobasicom, nadletjet će horizont ogromni avioni i elegantne ptičice, pozvat će vas na jahanje na slonu kroz džunglu, postavit će vas na trenutak u vrt kojim se provlače puževi i šepuri gepard koji se smije, a onda će se odjednom ispred njega naći i vrlo ukusne ribe na tanjuru. Sve što proživljava na svom radnom i životnom putu između Zagreba, Zadra i Širokoga Brijega nalazi se ovjekovječeno na Švaljekovim slikama. Poput starih majstora koji su oslikavali kalendare i radove u polju, umjetnik se začas može uživjeti u meštra koji iz ptičje perspektive gleda krajolik, drveće i neobične biljke. Naslikat će istodobno magarca i žirafu u kadru ograđenom kamenim suhozidom, spojit će Afriku i Dalmaciju ako treba. Sve je kod njega moguće, stvarno i uvjerljivo. Njegove su teme maštovite i stvarne u isto vrijeme.
Antun Boris Švaljek već puna tri i po desetljeća „žari i pali” našom likovnom scenom. Njegova stvaralačka individualnost najizravnije je vidljiva u snažnom crtežu koji se skladno ugađa s bojom i slikarskim elementima na platnima izrazite kolorističke bujnosti. Švaljekova izložba priređena uz blagdansko ozračje u Galeriji Zrinski hotela Palace prava je pozivnica svim ljubiteljima umjetnosti za uživanje u osebujnom slikarstvu ovoga svestranoga autora.
Dorotea Jendrić

See also  Zorica Turkalj - Motivi Zagreba interpretirani na novi način

svaljek klis

Antun Boris Švaljek rođen je u Zagrebu 1951. Podrijetlom je iz Radoboja kod Krapine. Pučku školu završio je u Petrinji, a gimnaziju u Varaždinu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirao je na slikarskom odjelu kod prof. Šime Perića 1974. Potom je četiri godine bio suradnik Majstorske radionice popularnoga prof. Krste Hegedušića. Studijski je boravio u Kaliforniji 1979. godine. Dosad je izlagao na stotinjak samostalnih izložbi, te na više od šest stotina skupnih izložbi u domovini i u inozemstvu. Autor je Svečanog zastora HNK Varaždin, izrađenog 2010. godine. Dobitnik je nekoliko nagrada među kojima su Prva nagrada 4. biennala akvarela i nagrada “Josip Račić” za 1987. godinu. Dragovoljac je Domovinskog rata. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1996. godine. Galerija Kula iz Splita 2009. godine izdala je monografiju “Antun Boris Švaljek” autora. U produkciji Hrvatske radio televizije o Antunu Borisu Švaljeku je snimljen četrdesetpetominutni biografski dokumentarni film, premijerno emitiran 2010. godine. Izvanredni je profesor na Likovnoj akademiji Mostarskog sveučilišta u Širokom Brijegu.

Dorotea Jendrić