Galerija Kristofor Stanković
Ulica sv. Ćirili i Metoda 5
10.- 20. listopada 2012.
Pogledajte galeriju fotografija!

U utorak navečer je u prostorijama Galerije „Kristofor Stanković“ otvorena izložba posvećena slavnom austrijskom slikaru Gustavu Klimtu. Zagreb se time također pridružio proslavi Godine Gustav Klimta koja se ove godine obilježava diljem Austrije
U okviru izložbe koja se uz besplatan ulaz može pogledati sve do 20. listopada će zagrebačkoj publici biti predstavljeno 16 visokokvalitetnih reprodukcija najpoznatijih Klimtovih radova, među kojima se nalaze i „Poljubac“, „Emilie Flöge“, „Smrt i život“, „Attersee“ te „Adele Bloch-Bauer“, ali i reprodukcije slika „Hygeia“ i „Prijateljice“– dviju slika čiji su originali 1945. izgorjeli tijekom požara u dvorcu Immendorf u Donjoj Austriji.
Iako nije riječ o originalnim djelima vrijednost izložbe leži u činjenici da na jednom mjestu mogu biti viđene reprodukcije slika čiji su originali razasuti po različitim bečkim muzejima, privatnim zbirkama te međunarodnim galerijama.
Izložene reprodukcije je načinilo bečko poduzeće TWIN (www.twin.cc), a predstavnici poduzeća Manfred Thumberger i Oliver Stamm su tijekom otvorenja izložbe naglasili kako visoku kvalitetu svojih reprodukcija zahvaljuju prije svega nesmetanom pristupu originalima. Publici su objasnili kako njihove reprodukcije nastaju tako što se originalna djela bez okvira podvrgavaju specijalnom digitalnom postupku fotografiranja. Na taj način nastaju probni uzorci koji se u suradnji s kustosima matičnih muzeja usklađuju toliko dugo dok se ne postigne gotovo potpuno podudaranje s originalima.

Otvorenju izložbe su uz predstavnike organizatora iz Kontaktnog ureda grada Beča u Zagrebu nazočile i zastupnica u Zemaljskoj skupštini Grada Beča Anica Matzka Dojder te veleposlanica Republike Austrije u Hrvatskoj Andrea Ikić-Böhm.