Otvorena izložba za 92. rođendan Ivana Kožarića

kozaric

Izložbom “Devedeset i druga mu je godina tek” Ivana Kožarića, otvorenoj u Galeriji Forum, taj istaknuti hrvatski umjetnik proslavio je svoj rođendan

Izložena su novija djela koja je Kožarić napravio ove i prošle godine, većinom ‘klasičnije’ forme, slike, crteži i skulpture, no tu su i rekonstruirane aglomeracije, s predmetima zatečenima u njegovom atelieru, kao što su stalci, alati, pribor, boje. Taj dio izložbe voditelj Galerije Forum Antun Maračić opisuje kao “ono što Kožarić jest”, odnosno umjetnost u magičnom procesu tranzicije iz običnih u umjetničke predmete i obratno. Po njegovim riječima, ti stilizirani detalji svjedoče o koegzistenciji njegove umjetnosti i neumjetnosti, a cijela izložba nastoji pokazati karakteristično Kožarićevsko slobodarstvo u upotrebi najrazličitijih formi, ali i kako on s godinama postaje sve mlađi i vitalniji. O tome svjedoči i motiv falusa koji se provlači kroz izložbu, a kojega autor varira desetljećima, osobito često u posljednje vrijeme. Taj ikonografski moment ne pojavljuje se samo kao simbol vitalnosti, nego i kao ironija, humorna riječ koju koristimo u pogrdnom smislu, rekao je Maračić.

Treći dio izložbe uz pomoć skica i fotografija dokumentira njegove javne skulpture koje su nedavno postavljene u središtu Zagreba. U Gajevoj je podignut Kožarićev “Crveni znak”, a u Bogovićevu se nakon restauracije vratilo “Prizemljeno sunce”, no nekoliko metara dalje od prijašnje lokacije. Naime, na inicijativu skupine umjetnika, povjesničara umjetnosti, kritičara, arhitekata i samog autora, Sunce se preselilo iz sjecišta simetrala Petrićeve i Bogovićeve kako bi izbjeglo namijenjenu mu funkciju ornamenta te vratilo prvotnu ideju o stihijski palom nebeskom tijelu.

Kožarić kaže da i dalje ne posustaje u svom radu, a veseli se i što će mu se za desetak dana u muzeju Haus der Kunst u Muenchenu postaviti velika retrospektivna izložba. Taj dobitnik brojnih umjetničkih priznanja rodio se 1921. u Petrinji, kiparstvo je završio na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a počinje izlagati 1953. godine. Krajem pedesetih boravi u Parizu, a nakon toga postaje član “Gorgone”. Dosad je imao stotinjak samostalnih i oko 200 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, među ostalim, na bijenalima u Veneciji, Sao Paolu, Aleksandriji. Zastupljen je u antologijama svjetske i europske skulpture, a djela mu se nalaze u brojnim privatnim zbirkama i muzejima. Njegov cjelokupni atelier, s više od šest tisuća radova, otkupljen je prije šest godina i trajno izložen u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti.

Izložba u Galeriji Forum bit će otvorena do 20. srpnja. 

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL,Radio.hrt.hr/radio-sljeme