Otvorena Božićna izložba HKLD-a

Peta po redu Božićna izložba hrvatskih umjetnika u organizaciji podružnice Zagreb HKLD-a, otvorena je u srijedu, 19. prosinca 2012., u dvorani Margarita Peraica, u Praškoj 6 u Zagrebu

Pogledajte fotografije s otvorenja izložbe!
Uz organizatore dosadašnjih izložbi dr. Roka Čivljaka, predsjednika zagrebačke podružnice HKLD-a i mr.sc. Stjepana Katića te Upravnog odbora podružnice Zagreb HKLD-a, ove godine u organizaciju su se uključili i Sanda Stanaćev Bajzek, povjesničarka umjetnosti i Lucija Labaš, akademska slikarica koji su se prigodno obratili nazočnima.
Autori izloženih djela su Rudolf Labaš, Josip Botteri Dini, Latica Ivanišević, Leila Michieli Vojvoda, Iva Dijana Sesartić, Iris Bondora Dvornik, Josip Škerlj i Lucija Labaš. Svoja djela izložili su i autori gosti izložbe koji su sudjelovali na likovnim kolonijama HKLD 2010. i HKLD 2011.
Pogledajte galeriju izloženih radova!

Tijekom otvorenja nazočne je pozdravila i školska sestra franjevka Krista Kralja s. Bonifacija koja je podsjetila na humanitarnu akciju svoje sestre s. Blaženke Barun koja kao misionarka godinama djeluje u Demokratskoj Republici Kongo. Pozvala je nazočne članove HKLD-a da se godišnjom donacijom od 100 eura pridruže postojećim kumovima koji ovim oblikom kumstva potpomažu školovanje djece i mladeži iz Konga;

Božićnu čestitku ispred Upravnog odbora nazočnima je uputio dr.fra Draženko Tomić, duhovnik podružnice Zagreb.

Ovom prigodom upriličena je i skromna proslava 20. obljetnice osnutka Sekcije mladih HKLD kojom prigodom je nekoliko prigodnih riječi nazočnima uputila voditeljica Sekcije dr. Marija Perić;

Na kraju ove skromne, ali svečane proslave nazočnima je riječi zahvale za dosadašnje sudjelovanje u aktivnostima HKLD-a i Božićnu čestitku uputio te izložbu proglasio otvorenom predsjednik HKLD-a dr. Franjo Turalija.

Nazočni članovi HKLD i njihovi simpatizeri i gosti nastavili su druženje uz skromni domjenak…

„Bog se počovječio da se čovjek može pobožanstveniti“, riječi su Sv. Augustina koje nam otkrivaju tajnu i smisao rođenja Boga-čovjeka, djeteta Isusa ili kako ga od davnina nazivamo i slavimo – Božića.

Bog je postao djetetom kako bi bio jednak nama, kako bi nas stavio pod svoje okrilje i privukao k sebi. A sam blagdan Božića kojim slavimo rođenje Boga postaje simbolom ljudskost, i ukazujući na vrijedne vrline: jednostavnosti, povjerljivosti, razumijevanja, skromnosti i nadasve ljubavi prema bližnjem. Sve ove odlike krase ili bi trebale krasiti čovjeka kojemu je zadaća brinuti o drugom čovjeku, a to je liječnik. Na članovima Hrvatskog katoličkog liječničkog društva stoga je dvostruka odgovornost – odgovornost liječnika i odgovornost kršćanina.  A sličnu odgovornost imaju i umjetnici. Nerijetko su oni duhovni iscjelitelji, usmjerivači naših emocija, njegovatelji naših duša, oni koji nam pomažu jasnije čuti, kazati i vidjeti. Nerijetko se sve to zajedno isprepliće i očituje u oblicima nadahnutima vjerom i ljubavlju Božjom, religioznim temama koje su stare gotovo koliko i samo kršćanstvo. Od 4. stoljeća, od kada i postoji kršćanska umjetnost prisutan je u likovnim djelima motiv Kristova rođenja. Postoji velik broj prikaza Djevice Marije i malog Isusa, prizori Betlehemskog rođenja koji su se morfološki i stilski mijenjali kroz stoljeća. Mijenjale su se i forme, tj. ova  tema neprestano se ostvarivala  u novima: slici, fresci, skulpturi, muralu, iluminaciji, minijaturi, instalaciji, videu, živom prikazu (performansu),… (Iz govora Sande Stanaćev Bajzek)