Otvorena Ambienta

ambienta

 
Na Zagrebačkom velesajmu otvoren je 39. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta koji je okupio 341 izlagača iz 25 zemalja
Otvarajući sajam ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina istaknuo je kako je u uvjetima intenzivne konkurentske utakmice tržišno pozicioniranje gospodarstvenika iz drvnog sektora čimbenik uspjeha, u čemu promidžba i marketing imaju važnu ulogu.
Jakovina je istaknuo i da drvna industrija, posebice zbog izvozne orijentiranosti i povezanosti s građevinskim sektorom, i dalje osjeća negativan utjecaj gospodarske krize. No, dodao je, moramo biti optimisti jer razlozi za optimizam postoje – izvozna se tržišta lagano otvaraju i zahvaljujući poslovnoj politici samih gospodarstvenika drvna industrija poprima pozitivna obilježja.
Iznio je i podatak da je u prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani izvoz drva, proizvoda od drva i namještaja pao za 5,1 posto, ali i da je istodobno uvoz smanjen za 9,8 posto. Usprkos tom blagom padu izvoza, a s obzirom na pozitivne trendove i tržišna zbivanja mogu se očekivati daljnja pozitivna kretanja, kazao je Jakovina.
Ove godine na Ambienti, koja traje do 14. listopada, na više od 38.000 četvornih metara izložbenog prostora u deset paviljona ove će godine svoje proizvode i usluge predstaviti nešto veći broj stranih, a manji broj domaćih izlagača, što je pokazatelj u kojoj mjeri ta industrija još osjeća posljedice svjetske krize.