Otvaranje Bijenala D-0 ARK Underground

underground 4

underground 4

Brojni svjetski mediji prenose informaciju o otvaranju Drugog ciklusa Bijenala D-O ARK Underground

Veliki broj uglednih svjetskih medija prenio je opširnu informaciju o otvaranju Bijenala D-0 ARK Underground. Tako New York Times, Huffington Post, CBS News, Sky News, India Today, MSN News, Washington Post, The Vancouver Sun, Daily Telegraph, Daily News, The Monitor i brojni drugi prenose svojim čitaocima atmosferu sa ceremonije otvaranja Drugog Bijenala uz opis samog Atomskog skloništa i umjetničke postavke unutar njega. U izvještajima novinskih agencija prenosi se i jasna poruka Projekta o pretvaranju Atomskog skloništa u muzej savremene umjetnosti. U informaciji mediji konstatiraju da se radi o jedinstvenom svjetskom kulturnom dogadjaju.

underground 3

Ali o Projektu D-0 ARK Underground tek će se pisati jer su na otvaranju u Konjicu bili novinari iz Francuske, Njemačke, Turske, Italije…

Takodjer, važno je napomenuti da su na Okruglom stolu, organiziranom dan nakon otvaranja Bijenala u Bošnjačkom institutu učestvovali Iaroslava Boubnova (kritičarka i istoričarka umjetnosti), Anton Vodokle (osnivač E-fluxa), Marieke Van Hal (Direktorica Svjetske Asocijacije Biennala), Pelin Tan (Istoričarka umjetnosti). Imena dobro poznata u svijetu savremene umjetnosti.

underground 1

Promovirajući Projekat D-O ARK Underground kao jedinstven kulturni fenomen, iz Bosne i Hercegovine u svijet se šalje, začudo, informacija koja u sebi nosi nešto svjetla i optimizma.

underground 2