Riznica kasnoantičke srebrnine u Vinkovcima!


Foto: Ministarstvo kulture
 

Riječ o "senzacionalnom nalazu", koji po vrjednosti pojedinačnih predmeta može biti usporediv samo sa Seusovim blagom

 
Priopćili su ovih dana iz Ministarstva kulture – kako je tijekom zaštitnih arheoloških istraživanja 23. ožujka 2012. u Vinkovcima pronađena "ostava" s iznimno vrjednim srebrnim posuđem, a koje se prema prvim pokazateljima datira u doba kasne Antike – na 4. st. nakon Krista
 
Zapravo su vrlo rijetka tako bogata otkrićima nalazišta u svijetu,ipak ova je od posebnog značaja – jer je pronađena u rimskoj CIBALIA ! Vrjednost srebrenine je neprocjenjiva a izvedba je vrhunac onodbnnih draguljarskih umjeća i ostvarenih uopće takovih rearitetnih dragocjenosti u svijetu. Kažimo da su pojedini primjerci posuđa pozlaćeni i sadrže vrlo zanimiljive rezbarije i draguljarske ukrase – od životinjskih i biljnih, pa do ljudskih likova. U ostavi je pronađeno 50-ak srebrenih zdjelica i posuda različitih oblika. Razni pladnjevi, tanjuri, zdjele, vrčevi, čaše, žlice, dragocjenosti su ukupne težine veće od 30 kg. To je jedinstveno bogata zbiraka srebrenog antičkog posuđa kojeg vrsni znaci trebaju datirati.

Arheloška istraživanja u Vinkovicima provodi privatna arheološka tvrtka Geoarheo d.o.o. iz Zagreba. Pronađene dragocjenosti trenutno su pohranjene u trezoru
A prigodno Zlatko je Uzelac – pomoćnik ministrice kulture – kazao da je riječ o "senzacionalnom nalazu", koji po vrjednosti pojedinačnih predmeta može biti usporediv samo sa Seusovim blagom , ali ipak ova kolegcija je po broju predmeta daleko veća – moguće i vrijednija.
Seusovo blago odnešeno (ukradeno) je iz Hrvatske, a sastoji se od 16 kasnoantičkih srebrenih dragocjenih predmeta neprocjenjive vrjednosti, a zaista znalci kažu da je pronađeno na Barbarigi (Istra) u jednoj od tri kasno antičke vile….Seusovo blago otkriveno je 1990., pretpostavlja se da datira iz četvrtog ili ranog petog stoljeća, a riječ je o najskupljem ikad pronađenom srebrenom posuđu iz Rimskog carstva – koje su tjekom otkrića procijenjivali čak i na 250. milijuna funti – iako mnogi znalci tvrde kako bi vrijednost mogla biti puno veća (500. milijuna funti !).
Hrvatska je odlučnošću tad najuglednije areologice Vesne Girardi Jurkić vodila i međunarodni sudski spor – sve kako bi vratila opljačkane dragocjenosti (Seusovo blago) – ranih 90-ih…Ali nije uspjela a je li ga seHrvatska zauvjek odrekla ?? I može li danas kad se međunarodno uzdigla dokazati svoje vlasništvo, a ovaj put s pripomoću pravnika Damaške (koji je u tom postupku zastupao suprotnu stranu !) !?
Ipak – Vinkovački pronađeni kasnoantička srebrenina (nalaski) pokazani su (a biti će izloženi) u vinkovačkom Gradskom muzeju.Ipak jučer su iz Vinkovaca u tajnosti prjevezeni u Zagreb na konzervatorske i restauratorske analize – specijalistima !.

Vinkovci su i najstariji europski grad (8 300. godina)!

Vinkovci su zapravo najstariji europski grad – zaista sarije urbano naselje u kojem se u kontinuitetu živi više od 8300- godina- tvrdi prof. dr. sc. Aleksandar Durman zagrebački arheolog namješten na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U središtu toga najstarijeg euroskog grada (Vinkovaca), na lokaciji koju arheolozi zovu tell tržnica, Durman je 1977. , na mjestu današnjeg hotela, pronašao "nalaze starčevačke kulture te ih datirao u 6300. g. pr. K."
Tu je, po Durmanu, pronađena najstarija peć za pečenje karamike u Europi. Nekoliko stotina metara dalje, na Ervenici, lokalitet je sopotske kulture (5050.-3950. g. pr. K), zatim je na tellu tržnica dokazano postojanje bubanj-salkuca-lasinjske kulture (3500 g.pr.K), napokon i vučedolske kulture (3000 g.pr.K.) i vinkovačke kulture (2300 g.pr.K.), slijede nalazi iz mlađega brončanoga i željeznoga doba sve do Colonia Aurelia Cibalae kako su se zvali Vinkovci u doba Rimskoga carstva.
Na istom arheološkom lokalitetu otkriveni su i slavenski paljevinski grobovi (7. stoljeće), zanjom i nalazi kasnije bjelobrdske kulture na Meraji, na kojoj niče ranosrednjevjekovno naselje Sveti Ilija do današnjih Vinkovaca.
Očito zato Durman tvrdi kako u Europi nema grada s takvim kontinuitetom življenja.
Nadamo se da će se vinkovačke srebrene posude dično predstaviti u Hrvatskoj i EU, a Vinkovci zaslužuju da se predstave i pokažu "prijestolnocom europske kulture". I zato jer su Vinkovci zaista najstariji grad u Europi , a uz dobar marketing može se uzdignuti kao iznimno središte kulture, i arheologijom se puno toga može ostvariti. Ipak svoje dragocjenosti moramo znati čuvati i pokazivati ! Ako Hrvatska odlučno kategorizira svoju kulturnu baštinu (i zaštiti je!), ne trebmo brinuti koliko će turista (stručnjaka!) posjetiti ne samo Vinkovce kako bi vidjeli taj novu postav u muzeju – jer zaista muzej obiluje arheloškim nalascima, a imamo što predočiti znalcima i turistima iz svijeta.
Očekujemo da će Država iznaći sposobne i kreativne i nesebične znalce koji će i stručno brinutiti za sigurnost pokazljivost srebrenih kasnoantičke vinkovačke riznice.

Ivan Raos

Akademija-Art