Otkrivamo: Tko su novi šefovi obavještajnih službi

Brigadir Klanac umjesto generala Grdića u VSOA-i, konačno odlazi i Buljević otkriva Jutarnji

U hrvatskim obavještajnim službama uskoro slijede velike kadrovske promjene. Prema našim pouzdanim informacijama, državni vrh već je usuglasio promjenu na čelu Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA). Sadašnjeg šefa VSOA-e general pukovnika Darka Grdića (51), kojem mandat istječe, zamijenit će brigadir Zdravko Klanac (49).
Bude li sve po planu, do promjene na čelu VSOA-e trebalo bi doći do kraja ovoga tjedna, dok još zasjeda Sabor. Naime, saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, na čelu s Mirom Tuđmanom (HDZ), mora dati svoje mišljenje o predloženom kandidatu za novog šefa VSOA-e.
Imenovanje brigadira Klanca predložio je ministar obrane Ante Kotromanović. Predsjednik i premijer moraju i supotpisati njegovo imenovanje.
Već najesen, vjerojatno u listopadu, slijedi i smjena Josipa Buljevića, ravnatelja Središnje obavještajne agencije (SOA), potvrdili su nam naši izvori. Buljeviću tada istječe mandat, a državni vrh neće mu povjeriti još jedan. Do sada, međutim, nije odlučeno tko će biti novi ravnatelj SOA-e.
Naše informacije, nadalje, govore da bi kadrovska rošada mogla zahvatiti i Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. U dijelu nove vlasti vlada veliko nezadovoljstvo radom Petra Miševića, predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost.
Jedan saborski dužnosnik, koji je ujedno i član mjerodavnog saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost, rekao nam je: “Mišević je najveći problem u obavještajnim strukturama. Ivo Sanader ga je doveo za ruku na to mjesto iako je nesposoban za dužnost koja mu je povjerena”. No, odluke o smjeni Petra Miševića još nema.
Dio SDP-a bio je nezadovoljan činjenicom da HDZ-ov kadar Buljević i dalje vodi najvažniju obavještajnu službu. U više navrata tražila se smjena.
Dobro upućeni kažu kako je, međutim, predsjednik Josipović bio zadovoljan profesionalnim radom Grdića i Buljevića i da je to razlog zbog kojega do sada nisu smijenjeni. Doznajemo da će generalu Grdiću vjerojatno biti ponuđeno mjesto vojnog atašea u Washingtonu ili visoka dužnost u HV-u. Državni vrh i na taj način želi pokazati, rečeno nam je, da cijeni njegov rad u VSOA-i.
Međutim, general Grdić nije zadovoljan smjenom jer je računao da će dobiti još jedan mandat. O nasljedniku Josipa Buljevića u državnom vrhu tek će se razgovarati.

Foto: Goran Mehkek/Cropix
Izvor: Nikola Jelić/Jutarnji.hr

Akademija-Art